Ποιος δεν θυμάται την τραγωδία στο Μάτι, αυτούς τους 102 ανθρώπους που το καλοκαίρι του 2018 έχασαν τη ζωή τους τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα; Δεν έφυγαν ποτέ από τη σκέψη όχι μόνο των δικών τους ανθρώπων, αλλά και όλων εκείνων που είδαν τη φωτιά να καίει όλο το βράδυ σε ζωντανή μετάδοση και έπειτα είδαν την αγωνία όσων έμειναν πίσω να προσπαθούν να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα στη στάχτη και στα αποκαΐδια.

Εκείνη η νύχτα του Ιουλίου ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Στην εισαγγελική πρόταση των 680 σελίδων, που μπορεί να άργησε όμως έφτασε, ο αρμόδιος εισαγγελέας παραπέμπει σε δίκη 27 πρόσωπα, ανάμεσά τους και πολιτικούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής που βρίσκονται μέχρι και σήμερα στις θέσεις τους. Βλέπει καθυστερήσεις, λάθη και ελλείψεις, τα οποία ακόμα και τις φορές που επισημαίνονταν, αποκρούονταν ως κατηγορίες από τους εμπλεκομένους.

Η Δικαιοσύνη είναι το όπλο κάθε ευνομούμενου κράτους. Στη μνήμη όσων έφυγαν άδικα, η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι το τέρμα, να βγουν όλα στο φως για τις ευθύνες των αρμοδίων, ασχέτως της πολιτικής ή της επιχειρησιακής θέσης τους. Μόνο έτσι θα τιμωρηθούν όσοι έσφαλαν, αλλά θα αναδειχθούν και τα λάθη της κρατικής μηχανής που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους τραγωδία. Ο φετινός Αύγουστος, άλλωστε, μας προετοίμασε για τις πυρκαγιές που έρχονται, συνέπεια όχι μόνο της ανθρώπινης αμέλειας ή ενός εμπρησμού, αλλά του κλίματος της Μεσογείου που αλλάζει. Στην επόμενη φωτιά, πρέπει όλοι να είναι πιο έτοιμοι και το Μάτι μπορεί να λειτουργήσει, και επίσημα πλέον, ως παράδειγμα προς αποφυγή.