«Διαβάζοντας τα αγαπηµένα µου «ΝΕΑ» της Παρασκευής 17.09.2021 και στην στήλη του Νίκου Φιλιππίδη Γνώµες επισηµαίνω ότι το εισόδηµα δεν αυξάνει αλλά «αυξάνεται». Επίσης στην ανταπόκριση από τη Γερµανία του Γιώργου Παππά και στην σελίδα 9, πρέπει να σηµειώσω ότι οι επιπτώσεις εξ ορισµού είναι µόνο αρνητικές. Δεν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις. Οι διορθωτές κειµένων πρέπει να γίνουν λίγο πιο αυστηροί ή πιο παρατηρητικοί». Το συγκεκριµένο µέιλ προς τη στήλη υπογράφει ο Θ.Μ. – και είναι ένα από τα πολλά µε ανάλογη θεµατολογία που έχει λάβει, και απαντήσει, ο Συνήγορος του Αναγνώστη.

Τα «γλωσσικά ατοπήματα», όπως ο ίδιος ο Θ.Μ. τα αποκαλεί, απασχολούν έντονα τους περισσότερους απ’ όσους τηρούν ευλαβικά την καθημερινή συνήθεια της ανάγνωσης του Τύπου. Η συχνότητα, μάλιστα, με την οποία λαμβάνουμε μηνύματα με επισημάνσεις ορθογραφικών, γραμματικών ή συντακτικών λαθών έχει εκπλήξει πολλούς στην εφημερίδα – όχι γιατί θεωρούν εαυτούς αλάνθαστους, αλλά επειδή περίμεναν οι περισσότερες παρατηρήσεις του αναγνωστικού κοινού να αφορούν ζητήματα γραμμής ή τον τρόπο κάλυψης διαφόρων θεμάτων της επικαιρότητας.

Οπως έχει ήδη γραφτεί το τμήμα της διόρθωσης καλείται καθημερινά, έξι ημέρες την εβδομάδα, να διαχειριστεί μεγάλο όγκο δουλειάς, ενίοτε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια και τα ρεπορτάζ τρέχουν – μιας δουλειάς δε εξαιρετικά απαιτητικής και κρίσιμης για την έκδοση. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ο λεγόμενος δαίμονας του τυπογραφείου νικά. Χωρίς καμία διάθεση αποποίησης των ευθυνών που φέρουν τόσο οι συντάκτες που κάνουν τα λάθη, όσο κι οι διορθωτές που δεν τα βλέπουν, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εφημερίδα που να τυπώνεται κάθε μέρα χωρίς κανένα λάθος στις σελίδες της.

Η προσπάθεια για τη σωστή χρήση της γλώσσας είναι μια που ξεκινά κάθε απόγευμα από την αρχή, και – δυστυχώς – παραδεχόμαστε ότι δεν στέφεται πάντα με επιτυχία την επομένη το πρωί. Δεσμευόμαστε, όμως, να τη συνεχίσουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις εκείνων που πηγαίνουν ακόμη στο περίπτερο.