Οι δύο σεζόν που έμεινε ο Ολυμπιακός εκτός της Basket League με δική του απόφαση βοήθησαν ώστε να καταλαγιάσουν τα πάθη και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην «αιώνια» διαμάχη με τον Παναθηναϊκό. Συνέβαλαν στο να καθαρίσουν τα μυαλά, να γίνουν με ψυχραιμία οι εκτιμήσεις.

Και τώρα που οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στην επαγγελματική κατηγορία βάζουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Και οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, που μίλησαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας φανέλας (Πρίντεζης, Σλούκας, Παπανικολάου), συμφώνησαν ότι είναι θετικό γεγονός η επιστροφή στην Basket League. Παραδέχθηκαν, με κομψά και προσεκτικά διατυπωμένα λόγια, ότι η διετής απουσία από το πρωτάθλημα δεν ωφέλησε εν τέλει την ομάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απόδοσή της στους αγωνιστικούς χώρους. Αλλωστε το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι έμειναν εκτός πλέι οφ Ευρωλίγκας παίζοντας μόνο ένα παιχνίδι την εβδομάδα και τις δύο χρονιές της απουσίας τους από το πρωτάθλημα (την πρώτη η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά τη στιγμή της διακοπής ο Ολυμπιακός βρισκόταν εκτός της πρώτης οκτάδας της βαθμολογίας) τα λέει όλα.

Αλλά και οι παίκτες του Παναθηναϊκού δείχνουν να χαίρονται που επιστρέφει στο πρωτάθλημα ο αιώνιος αντίπαλός τους. Οσοι μίλησαν στη media day που διοργάνωσε η ΚΑΕ, παραδέχθηκαν πως είναι καλύτερα τώρα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό, γιατί μεγαλώνει το κίνητρό τους για να κατακτήσουν τον τίτλο και στην Basket League.

Ετσι είναι. Δεν υπάρχει Ολυμπιακός χωρίς Παναθηναϊκό ούτε Παναθηναϊκός χωρίς Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει επίσης πρωτάθλημα δίχως αυτούς τους δύο. Και τους δύο μαζί. Η αντιπαλότητα και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι αυτός που φουντώνει το ενδιαφέρον και κάνει καλύτερο το πρωτάθλημα.

Κι όσοι κόπτονται για τη βελτίωση του επιπέδου της Basket League, των ΚΑΕ που την απαρτίζουν πρωτίστως συμπεριλαμβανομένων, καλό θα ήταν να φροντίσουν ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες απώλειες.