Πρόγραμμα επαφών και εκτός Ελλάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να επιστρέψει, όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, περίπου στο μοντέλο που είχε υιοθετήσει στους πρώτους οκτώ μήνες της διακυβέρνησης με ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις ΗΠΑ, την Αραβική Χερσόνησο, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. «Θα κυνηγήσει συναντήσεις πέριξ και μακριά από τη γειτονιά μας» λένε οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στο να διευρύνει και προς τα έξω ένα ευρύτερο αφήγημα ολικής επανάκαμψης της Ελλάδας – ως χώρας με προοπτική και αξιοπιστία. «Φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στην πολύ μεγάλη προσπάθεια» έλεγε ενδεικτικά χθες για την «παγκόσμια υποχρέωση να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη κατεστραμμένο».

Αμεσος προορισμός είναι η Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα έχει υβριδική μορφή, με ηγέτες και αρχηγούς κρατών τόσο με φυσική όσο και με διαδικτυακή παρουσία. Εγκυρες πηγές μιλούν για την επιδίωξη του Πρωθυπουργού να δώσει στο ταξίδι γεωπολιτική, επιχειρηματική και ομογενειακή διάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συζητήσεις του στο περιθώριο της συνέλευσης (κλειδώνουν αυτή την εβδομάδα συναντήσεις) με ξένους ηγέτες, εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας. Η Αθήνα, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», επιμένει ταυτόχρονα για μια καλά οργανωμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον, με προς το παρόν… ανοιχτές τις ημερομηνίες για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, από τον προσεχή Νοέμβριο (είναι προγραμματισμένα τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου και η υποδοχή στην Ουάσιγκτον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.

Μέσα στον Οκτώβριο προδιαγράφεται μετάβαση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συζητήσεις μεταξύ άλλων για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τις πιέσεις που προκαλούν στο Προσφυγικό οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Εντός του έτους, κατά τον αρχικό σχεδιασμό, τοποθετούνταν η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Μόσχα, που δεν αποκλείεται να μετατεθεί χρονικά για το 2022, με τον Πρωθυπουργό πάντως να έχει ήδη προχωρήσει τους προηγούμενες μήνες σε συζητήσεις με τον ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν. Ενημερωμένες πηγές μιλούν επίσης για τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αυστραλία, καθώς ο ίδιος έχει θέσει την Ομογένεια ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στην περίοδο της πανδημίας ήταν τακτικές οι επαφές του με τον ομόλογό του Σκοτ Μόρισον και εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. «Για λόγους ανεξήγητους ήταν μια ξεχασμένη ήπειρος για την Ελλάδα» έχει πει ο Μητσοτάκης για τη Λατινική Αμερική, δείχνοντας ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο και προς τα εκεί. Είναι σαφές ωστόσο ότι τίθενται σε προτεραιότητα άλλοι προορισμοί, ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι για άλλο ένα τετ α τετ Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί κατά την επιστροφή από τη Νέα Υόρκη, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και φαίνεται να δίνεται τότε μια θεσμική ευκαιρία για το ραντεβού κορυφής. «Εχουμε μια πολύ στενή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία» είπε από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, αφότου ανακοίνωσε την απόκτηση επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Στο ραντάρ του Μαξίμου υπάρχουν επίσης χώρες που η Αθήνα θεωρεί «εταίρους» (όπως η Ινδία) με κοινή οπτική σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.