Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η κλιματική αλλαγή, που καταγράφεται ήδη σε παγκόσμια κλίμακα, έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Βιώνουμε τις επιπτώσεις της με δραματικό τρόπο, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες, πρωτόγνωρες σε ένταση και αριθμό, πυρκαγιές που συνοδεύονται από ισχυρούς και παρατεταμένους καύσωνες. H κυβέρνηση στέκεται στο νέο τοπίο με περισυλλογή και αίσθημα ευθύνης. Η στήριξη για την επαναφορά της ζωής και της δράσης στις πληγείσες περιοχές είναι αυτονόητο καθήκον. Αμεσες αποζημιώσεις και μέτρα ανακούφισης για κάθε πυρόπληκτο, έργα αποκατάστασης, καθαρισμοί, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις αναδασώσεις, διά του θεσμού του «αναδόχου». Και τέλος, σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών, με ξεχωριστή φροντίδα για τη Βόρεια Εύβοια, όπου επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σύγχρονου σχεδίου αναγέννησης.
Η ζωή μας, όμως, πλέον αλλάζει και αντίστοιχα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων δημόσιων πολιτικών προσαρμόζονται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της, καθώς και στην έγκαιρη ανάλυση των χαρακτηριστικών της, αφού δεν αποτελεί μόνο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Η αξιόπιστη εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί καθοριστική παράμετρο για το σχέδιο προσαρμογής σε αυτή. Θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά. Η Ελλάδα, αν και είχε υποστηρίξει το σύνολο των διεθνών αποφάσεων για την προστασία του κλίματος, είχε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Πλέον, όμως, συντρέχουν τρεις καθοριστικοί παράγοντες που ανατρέπουν τη φορά των πραγμάτων: συνεκτικό σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση διέγνωσε από νωρίς τη νέα πραγματικότητα. Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει, από την αρχή της πολιτικής δράσης και της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, τη θεμελιώδη αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα για κοινωνική ευαισθητοποίηση και πολιτική απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Πόροι ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχουν εξασφαλιστεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. Ειδικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται η κατάρτιση και η εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου για τις αναδασώσεις και η δημιουργία δικτύου πρόσβασης για την εξυπηρέτηση της δασοπυρόσβεσης, αλλά και περιπατητικών μονοπατιών. Σκοπείται η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, με τη δημιουργία συστήματος συνεχούς καταγραφής και επιτήρησης της χλωρίδας και της πανίδας. Επιπλέον, περιλαμβάνεται πλέγμα έργων για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, και με την ίδρυση ρυθμιστικής αρχής, με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού, τη διευκόλυνση των γεωργικών καλλιεργειών και την αποτροπή πλημμυρών. Επίσης, προβλέπονται έργα για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Τέλος, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», συνολικού ύψους 1,76 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, μέρος του οποίου αποτελεί η αγορά σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων κάθε είδους.
Η ανάγκη είναι, πλέον, επείγουσα και η προσπάθεια μακρά. Υπερβαίνει κόμματα και θητείες, με απαραίτητο αρωγό την κοινωνία των πολιτών. Μαζί, ομόθυμα, πρέπει να περάσουμε στο στάδιο της συνειδητής επαγρύπνησης για το περιβάλλον και για τον πλησίον. Και αυτό περιλαμβάνει τη δυναμική υπεράσπιση του νοιαξίματος εκεί όπου διαπιστώνεται αδιαφορία. Η υποχρέωση σαφής: Να δώσουμε όλοι ένα καλό παράδειγμα.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης