Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να βιαστείτε, να πάρετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, δύο εν ψυχρώ δολοφονίες ήρθαν για να επιβεβαιώσουν πως πλέον το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της επικοινωνιακής διαχείρισης. Σημασία τώρα έχουν μόνο τα αποτελέσματα. Το μοτίβο εγκληματικότητας που σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται πρέπει να σπάσει προτού καθιερωθεί, προτού το εγχείρημα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

Το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» με το οποίο κερδίσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών αποδεικνύεται στην πράξη. Πέντε εκτελέσεις μέσα σε δύο μήνες δεν είναι μεγάλος αριθμός για μια χώρα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι όμως ανατριχιαστικές για την ελληνική κοινωνία, που δεν είναι συνηθισμένη σε συστηματικές μαφιόζικες ενέργειες ή σε μια καθημερινή πραγματικότητα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Από τον Αλιμο μέχρι τα Σεπόλια και στη Βάρη, φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια νέα φάση λειτουργίας του οργανωμένου εγκλήματος, που δείχνει έτοιμο για το επόμενο βήμα, χωρίς να φοβάται την τιμωρία. Η ανησυχία αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (MRB), με τους πολίτες να πιστεύουν πλέον ότι τα προβλήματα εγκληματικότητας στη χώρα είναι σοβαρά, ενώ το επίπεδο ασφάλειας όχι και τόσο υψηλό.

Χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της μαφίας που πάει να στηθεί. Οσο οι υποθέσεις δεν εξιχνιάζονται, τόσο περισσότεροι φάκελοι θα μαζεύονται στα γραφεία της Αστυνομίας. Η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμα, όμως πια δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση.