Δεν αρνείται η Ράνια Σβίγκου πως η διατύπωση των πάγιων ελληνικών θέσεων από τον Δένδια στην Αγκυρα ήταν επιβεβλημένη. Ωστόσο, ένιωσε την ανάγκη να συμπληρώσει: «Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, για ποιον λόγο έσπευσαν οι κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώσουν με αστραπιαία ταχύτητα μετά το τέλος της συνέντευξης ότι έγινε κατόπιν «εντολής Μητσοτάκη»». Η εξήγηση είναι απλή, αγαπητή συντρόφισσα: αν ένας υπουργός Εξωτερικών αποφασίζει ολομόναχος την κυβερνητική γραμμή, τότε δεν κάνει για τη δουλειά που του ανατέθηκε.

Κλάση

«Με την πλάτη στον τοίχο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Στρατηγική η δουλειά σας, εγώ τουλάχιστον το αναγνωρίζω από τη δική μου πλευρά. Ολοι σας ενθουσιασμένοι με την πολιτική νίκη και βλέπω μάλιστα να προσέρχονται και βουλευτές και να λένε «μπράβο, Βορίδη!». Και αυτό είναι κάτι που σε έναν πολιτικό της δικής σας κλάσεως αρμόζει». Τα διθυραμβικά σχόλια ανήκουν στην Ευαγγελία Λιακούλη. Τα παραθέτω για να μη λένε οι κεντροαριστεροί ότι κάποιοι τους χτυπούν, αφού ενίοτε χτυπιούνται μόνοι τους.

Περιθώρια

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, «αφήνονται περιθώρια έκφρασης ενστάσεων» στην ΚΟ της ΝΔ, αποφάνθηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ανάμεσα στις λέξεις του διαβάζει κανείς την παραδοχή πως στην αντίθετη περίπτωση θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα και θα τιμήσουν τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα. Υποθέτω, λοιπόν, ότι το γαλάζιο εσωκομματικό δράμα που τόσο ποθούν οι συριζαίοι δεν θα παιχθεί. Γιατί ούτε κάποιος που φωτογραφίζεται με στολή τσολιά δεν φαίνεται διατεθειμένος να πρωταγωνιστήσει.

Κορόνες

Στην Κέρκυρα τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου την ώρα που γινόταν η κηδεία του στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ κι η σύζυγός του έστειλαν ένα δάφνινο στεφάνι στο νησί. Παρατήρησα πως στις γαλάζιες κορδέλες υπήρχαν τα αρχικά τους με δυο κορόνες από πάνω. Μάλλον τις φοράνε μπροστά στον καθρέφτη τους όπως τα πεντάχρονα κοριτσάκια που ντύνονται πριγκίπισσες αλλά δεν έχουν βασίλειο – σαν εκείνους.