Η μία μετά την άλλη, όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Οσο καθησυχαστικοί κι αν είναι οι οργανισμοί υγείας για την ασφάλειά του, τονίζοντας επανειλημμένα πως οι ενέργειες των χωρών της ΕΕ είναι προληπτικές, η αμφιβολία μπήκε εκ νέου στο μυαλό των πολιτών. Κι αυτό μόνο πισωγύρισμα μπορεί να θεωρηθεί, καθώς τη στιγμή που η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είχε ανέβει και το ποσοστό των αρνητών είχε περιοριστεί σημαντικά οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας βρίσκουν πάλι ευκαιρία να σπείρουν ψευδοεπιστημονικές ανακρίβειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν όχι από τους επιστήμονες, αλλά από τους ευρωπαίους πολιτικούς προκάλεσαν αναταραχή, γιατί δεν ήταν επαρκείς. Ο φόβος που εύλογα ξύπνησε τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, γιατί μπορεί να πάει πίσω το εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών: το ποσοστό των ακυρωμένων ραντεβού αυξήθηκε αισθητά τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αρκετοί εξ αυτών που αναμένεται να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες τηλεφωνούν στον γιατρό τους για μια δεύτερη γνώμη.

Ο μόνος τρόπος αυτός ο φόβος να καθησυχαστεί είναι η σωστή πληροφόρηση. Οι πολίτες πρέπει να έχουν, το ταχύτερο δυνατό, αξιόπιστη ενημέρωση από τους αρμόδιους που θα εξηγούν τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και η σύγχυση. Μόνο έτσι η αμηχανία δεν θα γιγαντωθεί, προκαλώντας νέα ερωτήματα σε όσους δεν παρακολουθούν κάθε μέρα τα ιατρικά ανακοινωθέντα.

Οι επιπτώσεις της ελλιπούς ενημέρωσης είναι ίδιες με αυτές της άγνοιας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη, τη στιγμή που παλεύει ακόμα με τον κορωνοϊό, είναι να σαμποτάρει η ίδια το μεγαλύτερό της όπλο.