Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μέσα σε έξι εβδομάδες από την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βομβάρδισε τη Συρία, επέβαλλε κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία και τη Μιανμάρ και επέστρεψε στην πυρηνική συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν. Ομως εάν ο Μπάιντεν νομίζει ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική χωρίς να συμβουλεύεται τον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρέπει να το ξανασκεφτεί.
Ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έχει βρεθεί ξανά σε αυτόν τον ρόλο και δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα ασκούσε εξωτερική πολιτική. Κατά την άποψη του 67χρονου πολιτικού που βρίσκεται στην τρίτη θητεία του στη Γερουσία, έπειτα από πολλά χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ομπάμα λειτουργούσε σαν να είναι η εξωτερική πολιτική αποκλειστική ευθύνη του Λευκού Οίκου. Ως αποτέλεσμα, τα πράγματα δυσκόλεψαν για εκείνον αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε τομείς για τους οποίους χρειαζόταν η συναίνεση του Κογκρέσου. Ετσι ο Μπομπ Μενέντεζ συχνά ενημερωνόταν για τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου αντί να συμβουλεύεται νωρίτερα τους νομοθέτες, γεγονός που τον έφερε αρκετές φορές σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα - μεταξύ αυτών ήταν η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η αλλαγή των σχέσεων με την Κούβα.
Τώρα ο Μπομπ Μενέντεζ ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με τον Μπάιντεν. «Πέρα από το ότι οι έδρες στη Γερουσία είναι μοιρασμένες στη μέση, 50-50, όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική, όποτε μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διακομματική βάση για κάτι - ίσως όχι απόλυτη, όχι 100 γερουσιαστές, αλλά την πλειοψηφία - θα είμαστε πιο ισχυροί στον κόσμο», λέει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σε συνέντευξή του στο Politico. «Νομίζω πως ο πρόεδρος Μπάιντεν το πιστεύει αυτό».
ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ. Ομως τα πράγματα δεν ξεκίνησαν τόσο καλά. Ο Μενέντεζ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, την περασμένη εβδομάδα όταν η ομάδα του Μπάιντεν δεν τον ενημέρωσε εκ των προτέρων για τα αντίποινα που αποφασίσθηκαν με επιθέσεις στις ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Τόσο ο Μενέντεζ όσο και άλλοι Δημοκρατικοί ζητούν πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας μετά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ρίχνουν την ευθύνη για τη δολοφονία Κασόγκι στον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πιάσει με το καλό τον Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει φοβηθεί να υποστηρίξει διαφορετικές θέσεις από το κόμμα του, και στο παρελθόν έχει κάνει αρκετές φορές τα πράγματα δύσκολα για προέδρους που προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους στο Κογκρέσο. Η καλή σχέση με τον Μενέντεζ θα είναι κρίσιμο σημείο για την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν.
ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. «Η ενημέρωση κάνει όλη τη διαφορά», εξηγεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. «Δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε 100% όλη την ώρα. Ομως σημαίνει πως θα υπάρχει μεταξύ μας κατανόηση - και τις περισσότερες θα συμφωνούμε». Αυτό βέβαια, παρατηρεί το Politico, δεν θα είναι πάντα εύκολο. Ο Μενέντεζ έχει διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε κάποια σημαντικά ζητήματα: στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, στη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό και στο τι θα πρέπει να γίνει με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας.
Ομως υπάρχει μια διαφορά με τον πρόεδρο Ομπάμα που κάνει τον Μενέντεζ να ελπίζει: ο Μπάιντεν έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε εργαστεί για λογαριασμό της Επιτροπής. Οπότε, η συνεννόηση μεταξύ τους, ελπίζει ο βετεράνος πολιτικός, θα είναι καλύτερη.