Νέο ρεκόρ κατέγραψε χθες η εκστρατεία «Ελευθερία» καθώς η τρέχουσα εβδομάδα … άνοιξε με περισσότερους από 34.000 εμβολιασμούς. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο συνολικά από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως σημείωσε χθες κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος αναφερόμενος στη φαρμακοεπαγρύπνηση – στον μηχανισμό, δηλαδή, που καταγράφει και ερευνά τυχόν παρενέργειες των εμβολίων έναντι του πανδημικού ιού – αποκάλυψε ότι έως και χθες είχαν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες. Πρόκειται, όμως, για μικρές αντιδράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν συνδέονται ευθέως με το εμβόλιο. Συγκεκριμένα δε, για τις αλλεργικές αντιδράσεις διευκρίνισε ότι έχουν διαπιστωθεί έξι περιπτώσεις, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εστίασε στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς «μεγάλη μελέτη που έγινε στη Σκωτία, διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες».