Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, αφότου ανώτατοι στρατιωτικοί υπέγραψαν επιστολή που τον καλούσε να παραιτηθεί, σε μια κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.
Η ένταση μεταξύ του Νικόλ Πασινιάν και των ενόπλων δυνάμεων εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση χθες, όταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Ονίκ Γκασπαριάν, και άλλοι διοικητές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι έφερε την Αρμενία στο «χείλος της κατάρρευσης».
Σε απάντηση, ο Πασινιάν απάλλαξε τον Γκασπαριάν από τα καθήκοντά του και κάλεσε τους δικούς του υποστηρικτές να συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημοκρατίας του Ερεβάν, στο σημείο της λαϊκής επανάστασης που τον έφερε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια. Ο Πασινιάν έφτασε στην πλατεία και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με ντουντούκα. «Ο στρατός δεν μπορεί να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία» είπε. «Ο στρατός πρέπει να υπακούει τον λαό και την πολιτική ηγεσία που εκλέγεται από τον λαό».
Δεν υπήρξαν αναφορές για κινήσεις του στρατού με στόχο να καταλάβει κυβερνητικά κτίρια ή να διώξει τον Πασινιάν από την εξουσία. Ωστόσο, έχει αυξηθεί σημαντικά η δυσαρέσκεια απέναντι στον πρωθυπουργό μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. Στο πλαίσιο μιας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με ρωσική μεσολάβηση, η Αρμενία αναγκάστηκε να αποδεχθεί οδυνηρές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, παραδίδοντας πόλεις και χωριά που είχε κερδίσει σε πόλεμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικούνταν από Αρμένιους.
Οι αντίπαλοι της κατάπαυσης του πυρός το χαρακτήρισαν συνθηκολόγηση και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και στην κατοικία του Πασινιάν τη νύχτα που υπογράφηκε. Εκτοτε οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και η Αρμενία βρίσκεται σε αδιέξοδο, με την κυβέρνηση να έχει παραλύσει και τον πρωθυπουργό να αγνοεί τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές.
Χθες ο Πασινιάν είπε ότι «σκέφθηκε να παραιτηθεί» αλλά πρόσθεσε πως «αυτό θα το αποφασίσει ο λαός». Οι χιλιάδες υποστηρικτές του συγκρούστηκαν με άλλους διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία την οποία διοργάνωσε η αντιπολίτευση της χώρας, χωρίς όμως άλλα σοβαρά επεισόδια.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Πασινιάν είχε απομακρύνει τον αναπληρωτή του Γκασπαριάν, επειδή γελοιοποίησε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι οι περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι Iskander που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν δεν εξερράγησαν κατά την πρόσκρουση με τους στόχους. Απάντηση σε αυτή την κίνηση ήταν η επιστολή του Γκασπαριάν και άλλων ανώτατων στρατιωτικών που ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν λογικές αποφάσεις σε αυτή την κρίσιμη και μοιραία κατάσταση για τον αρμενικό λαό. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν τη χρήση βίας εναντίον των ανθρώπων των οποίων τα παιδιά πέθαναν υπερασπιζόμενα την πατρίδα και το Αρτσάχ», όπως αποκαλείται στην Αρμενία το Καραμπάχ.