Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με τις πιέσεις στις τράπεζες (-2,96%), που παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» λειτουργώντας ως βαρίδι συνολικά για την αγορά, το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες στο «κόκκινο» σημειώνοντας απώλειες 0,83%. Η εγχώρια αγορά μετοχών αναμένεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, να συνεχίσει να συσσωρεύει δυνάμεις, ενώ μια νέα ανοδική κίνηση απαιτεί υψηλότερες συναλλαγές και νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επενδυτική ψυχολογία.
Οι απώλειες στις Πειραιώς (-5,71%) και Εθνική (-3,78%), αλλά και η πτώση άνω του 2% στους τίτλους των Titan, Eurobank, Alpha Bank και Μυτιληναίος και άνω του 1% για τις μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ πίεσαν την αγορά.
Η πτώση του ΧΑ θα ήταν ισχυρότερη εάν η ΔΕΗ (+3,72%) δεν συνέχιζε να στηρίζει την αγορά. Το κατ' εξοχήν «πολιτικό χαρτί» του Χρηματιστηρίου σημείωσε υψηλό έξι και πλέον ετών, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να κυμαίνεται στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 300 εκατ. ευρώ στις 2 Μαΐου 2019, όταν σημείωνε χαμηλό στα 1,3 ευρώ, καθώς οι πολιτικές παλινωδίες της τότε κυβέρνησης, τα αρνητικά αποτελέσματα και η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τον ισολογισμό του 2018 θορύβησαν την αγορά, θεωρώντας πως εντός 12-18 μηνών οδηγούνταν σε κατάρρευση. Οι άμεσες παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης και το νέο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας οδήγησαν από τότε (από τις 12.5.2019) στον επταπλασιασμό της κεφαλαιοποίησής της στα 2,1 δισ. ευρώ και σε κέρδη 696% της τιμής της μετοχής της.
Να σημειωθεί πως η AXIA Research (Axia Ventures Group), η οποία είχε συστήσει από τον Νοέμβριο του 2019 ως το απόλυτο «turnaround story» τη μετοχή της ΔΕΗ, επαναδιατύπωσε πρόσφατα τη σύσταση «αγοράς» αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 15,10 ευρώ, έναντι πάντως τιμών-στόχων 13,6 ευρώ από την Optima Bank, 13 ευρώ από τη Euroxx και 10 ευρώ από τη Eurobank Equities.
ΧΑΛΚΟΣ. Κοινός τόπος είναι πως όταν η τιμή του χαλκού ανεβαίνει οι αγορές προεξοφλούν οικονομική ανάκαμψη. Ο Maximilian J. Layton, αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup, καθώς διαβλέπει επίσης μια ελλειμματική αγορά με χαμηλά αποθέματα για το 2021, προβλέπει πλέον πως η τιμή του χαλκού θα ανέλθει στα 9.000 δολάρια/τόνο τους επόμενους τρεις μήνες και στα 10.000 δολάρια/τόνο τους επόμενους 6-12 μήνες. Σύμφωνα με τη Citigroup μάλιστα, με την Κίνα να έχει εισέλθει στο έτος του Λευκού Μεταλλικού Βουβαλιού, αναμένεται πως τα μέταλλα, και κυρίως ο χαλκός και το αλουμίνιο, για το οποίο δίνει νέα τιμή-στόχο για τους επόμενους 6-12 μήνες στα 2.300 δολάρια/τόνο, εισήλθαν σε bull market (ανοδική αγορά).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ. Ανάκαμψη «πολλαπλών ταχυτήτων» και ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές «βλέπει» στον κόσμο στη μετά πανδημία εποχή η Citigroup. Η επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Catherine L. Mann προβλέπει πως η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην ευρωζώνη θα κινηθεί σε διαφορετικές ταχύτητες τόσο το 2021 όσο και το 2022, με την «ατμομηχανή» πάντως της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή τις ΗΠΑ, να επιστρέφει στην κανονικότητα. Ειδικότερα, αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 5,2% εφέτος και 3,9% το 2022. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στον ανεπτυγμένο κόσμο αναμένεται στο 4,3% το 2021 έναντι 6,4% στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ για την Ελλάδα οι αρνητικές εξελίξεις κατά το α' τρίμηνο του 2021 αναμένεται να περιορίσουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,1% εφέτος, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται πάντως στο 5,9% το 2022.