Ο Τζουζέπε Κόντε στην αρχή της πανδημίας υπήρξε δημοφιλής για τον τρόπο που χειρίσθηκε την κατάσταση, όμως έκτοτε έχασε σε αξιοπιστία λόγω της χαοτικής προσέγγισης της κυβέρνησης στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και της μη λήψης επαρκών μέτρων για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.  

Ο Ρέντσι δέχθηκε έντονη κριτική για την αποχώρηση του μικρού κόμματός του, που δεν παίρνει άνω του 3% στις εκλογές, από τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και διότι η κύρια διαφωνία του αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Ιταλία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανασυγκρότησης.  

Εάν ο Κόντε καταφέρει να σχηματίσει και πάλι έναν ευρύ συνασπισμό, θα είναι η τρίτη κυβέρνηση της οποίας ηγείται μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. «Ενας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε υπό τον Κόντε είτε υπό διαφορετικό πρωθυπουργό, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί», προσθέσει ο Πικολί. «Ομως, δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει κάποιος πιο αποτελεσματικός πρωθυπουργός ή κυβέρνηση με τη δεδομένη κοινοβουλευτική σύνθεση και τις προτιμήσεις των μεγάλων κομμάτων».