Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αυτό θα είναι ένα έτος ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία, αλλά θα είναι σταδιακή. Προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 2,9%, αλλά έπειτα από πτώση κατά 7% πέρυσι. Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 2,8%, από -9% πέρυσι. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η παραγωγή θα είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τον Covid. Επιπλέον, οι κίνδυνοι είναι κυρίως αν ο εμβολιασμός είναι αργός και χάσουμε μια ακόμα τουριστική σεζόν αυτό το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι το χειρότερο από τον Covid θα είναι σύντομα πίσω μας και αναμένουμε μια πιο σταθερή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές Αρχές έχουν κάνει ό,τι χρειάζεται για να παράσχουν επαρκή οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το PEPP της ΕΚΤ επέτρεψε απεριόριστο QE, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για πρώτη φορά. Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ κατέστησε δυνατή τη δημοσιονομική ώθηση και το Ταμείο Ανάκαμψής της θα προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση για την ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση με τις καλύτερες δυνατότητες της χώρας, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις σοβαρές επιπτώσεις. Πράγματι, η Ελλάδα αναφέρεται συχνά στον διεθνή Τύπο ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτω από δύσκολους περιορισμούς.
Ωστόσο, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι εύκολος. Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα παραγωγής πριν από τον Covid. Το σοκ πιθανότατα δημιούργησε κάποια μόνιμη ζημιά στην οικονομία που θα γίνει εμφανής μόνο τους επόμενους μήνες και χρόνια. Δεν είναι σαφές, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας, ποιες εταιρείες παραμένουν βιώσιμες. Τα επίπεδα χρέους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος είναι πλέον πάνω από 200% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από ποτέ.
Η κατάλληλη υιοθέτηση των πολιτικών θα είναι κρίσιμη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πολιτικός συντονισμός και η συνεργασία θα είναι απαραίτητα, ιδίως στο διεθνές εμπόριο, όπου η υψηλότερη προστασία τα τελευταία χρόνια και ο περιορισμός του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αντιστρέψει την παγκοσμιοποίηση. Η αμερικανική Fed θα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική υποστηρικτική έως ότου προχωρήσει η ανάκαμψη. Η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει νέους τρόπους κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης στρατηγικής φέτος για να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού. Η επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ πρέπει να καθυστερήσει και οι κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να αποφευχθεί η ουσιαστική, πρώιμη αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Και οι Αρχές της ευρωζώνης πρέπει να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση και να βρουν μια βιώσιμη λύση για τα υψηλά επίπεδα χρέους της περιφέρειας, ιδίως σε έναν κόσμο στον οποίο τα επιτόκια ενδέχεται τελικά να χρειαστεί να αυξηθούν. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτελεσματική δαπάνη των τεράστιων πόρων που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, για να υποστηρίξει μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει την πιθανή ανάπτυξη.
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης είναι Global Head of G10 Foreign Exchange Strategy της Bank of America