Αύριο ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ιστορική ημέρα έχει μια σειρά συνδηλώσεων και ιστορικών φορτίσεων. Οχι μόνο για την αλλαγή στο πηδάλιο της υπερδύναμης, καθοριστικής για όλο τον κόσμο.

Αλλά και για αυτά που αφήνει πίσω της η νέα Προεδρία. Ας μην ξεχνούμε πως ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις διαδέχονται τον Ντόναλντ Τραμπ και το ρεύμα που εκείνος εκπροσωπεί. Ενα ρεύμα που μέρος του έφτασε προσφάτως να μετέχει σε πρωτόγνωρες άθλιες σκηνές απόπειρας πραξικοπήματος στο Καπιτώλιο, που έκοψαν την ανάσα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εικόνες που τραυμάτισαν το βαθύ κεκτημένο της Δημοκρατίας των ΗΠΑ και των θεσμών.

Υπό αυτή την έννοια η ορκωμοσία του Μπάιντεν δεν έχει έναν τυπικό χαρακτήρα. Η ομαλή μετάβαση στη νέα διακυβέρνηση είναι ένα συλλογικό σήμα και η νέα Προεδρία είναι η πιο καταλυτική των τελευταίων χρόνων λόγω όλων αυτών που προηγήθηκαν από τις ημέρες του Τραμπ. Η αποκατάσταση της τάξης, η πίστη στους θεσμούς, η διεύρυνση και στερέωση της Δημοκρατίας και η επαναφορά των ΗΠΑ ως δύναμης ισχύος αλλά και σταθερότητας για όλο τον πλανήτη είναι τα διακυβεύματα των Μπάιντεν – Χάρις και του επιτελείου τους.

Θα λέγαμε πως η αυριανή ημέρα σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση που δεν χωράει επεισόδια ή φόβο – μόνο αποφασιστικότητα και βούληση για το άμεσο μέλλον των διχασμένων ΗΠΑ. Ας είναι η εικόνα της ορκωμοσίας απαρχή μιας φωτεινής εποχής.