Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η εβδομάδα που αρχίζει φέρνει στο κεντροαριστερό στρατόπεδο μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Παρότι οι εσωκομματικές αναταράξεις από την αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις, καθώς και οι δύο πλευρές επιλέγουν να ασχολούνται με τις πολιτικές τους διαφωνίες, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να αφήσει την υποψία εσωστρέφειας να συνεχίζεται.
Γι' αυτό, στο πλαίσιο της εμφάνισης της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, η προσοχή των στελεχών στρέφεται στη διαχείριση της πανδημίας και στις επιπτώσεις που έχει αυτή στην οικονομία. Από εδώ και πέρα, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, η Φώφη Γεννηματά θα ξεκινήσει αυτοψίες, ενώ ήδη ετοιμάζεται μια τηλεδιάσκεψη με τις νομαρχιακές επιτροπές, η οποία θα επικεντρωθεί στον τρόπο που η πανδημία επηρέασε την αγορά και την κοινωνία. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μην αιφνιδιαστούν από πιθανές αποφάσεις της κυβέρνησης, στο Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να ξεκινήσουν και μια πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές είναι πιο κοντά απ' όσο φαίνεται.
Η κυρίαρχη συζήτηση, πάντως, εντός του χώρου, είναι η «γραμμή» που έχει επιλεγεί αυτή τη στιγμή - καθώς θεωρήθηκε πως η αντικατάσταση Λοβέρδου επιτρέπει ευκολότερα τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα την απλή αναλογική των επόμενων καλπών. Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, παρότι αφενός αντιδεξιά, περιέχει μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά - οι προτάσεις που καταθέτει το κόμμα για την πανδημία θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα, μερικές δε παρουσιάστηκαν εκ νέου από τη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής.
ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. Με αυτό το δίπολο, στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουν πως θα κερδίσουν ψηφοφόρους εξ αριστερών, τους μετριοπαθείς προοδευτικούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ύφος που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το προοδευτικό Κέντρο. Για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η Γεννηματά έκανε ένα άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους, λέγοντας πως ο «χώρος του Κέντρου δεν έχει σχέση» με τη ΝΔ, αλλά αποτελεί διαχρονικά «βασικό πυλώνα της δημοκρατικής παράταξης». Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να προσεγγίσει ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΝΔ «για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» και σήμερα δεν βλέπουν με καλό μάτι τις γαλάζιες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα. Ομως ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να στεγανοποιήσουν τις διαρροές που έχουν προς τη ΝΔ, ώστε τα δημοσκοπικά κέρδη τους από τους αναποφάσιστους του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όντως υπάρχουν, να φανούν αναλόγως και στο ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλουν να βγάλουν από πάνω τους την κατηγορία του «συμπληρώματος του αντιπάλου», που ενίοτε τους αποδίδεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν πως αυτές οι υπόνοιες, που θα αρχίσουν αναπόφευκτα να πολλαπλασιάζονται όταν οι εκλογές φανούν στον ορίζοντα, μπορεί να τους κοστίσουν στην κάλπη. Γι' αυτό θέλουν από τώρα να κλείσουν τη συζήτηση για την αυτονομία του κόμματος.