Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Από σήμερα μόνοι τους. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και το προσωπικό από τη μια. Από την άλλη οι καταναλωτές. Ούτε Αδωνις, ούτε Χαρδαλιάς στη μέση. Ούτε ηλεκτρονικά ραντεβού. Ούτε εταιρείες ταχυμεταφορών. Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους, που μέχρι χθες δυσανασχετούσαν από το κλείσιμο της αγοράς. Το πλήρες - και αναλογικά σχεδόν χωρίς όρους - άνοιγμά της, εξέπληξε τους πάντες. Η κυβέρνηση και όσοι έτρεξαν την υπόθεση της καραντίνας, πέταξαν επί της ουσίας το μπαλάκι στην αγορά. Στην παραδοσιακή σχέση πωλητή και καταναλωτή.
Θα «δουλέψει» αυτή η σχέση προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα; Ή θα δούμε ουρές σαν αυτές που αντικρύσαμε στο Λονδίνο έξω από δημοφιλή καταστήματα και οδήγησαν σε εκτίναξη των κρουσμάτων και των θανάτων, με αποτέλεσμα την επιβολή lockdown διαρκείας;
Δύσκολο να προβλέψει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια ακόρεστη επιθυμία για αγορές. Υπάρχουν και τα λεφτά. Προφανώς όχι για όλους. Πότε άλλωστε είχαν όλοι το ίδιο πορτοφόλι; Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η κινητήριος δύναμη υπάρχει. Περίπου 15 δισ. ευρώ έχουν «παρκαριστεί» μόνο το τελευταίο 12μηνο στις εμπορικές τράπεζες της χώρας. Αρκεί ένα μέρος τους για να τονωθούν τα άδεια ταμεία των καταστημάτων και κατά συνέπεια τα άδεια ταμεία του κράτους.
Αρα το άνοιγμα έχει πρωτίστως οικονομική λογική. Η υγειονομική πλευρά έχει αφεθεί επίσης στη σχέση πωλητή - καταναλωτή. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται πλέον στις δηλώσεις για αυστηρούς ελέγχους από το κράτος. Αν δεν λειτουργήσουν όσα μάθαμε τους τελευταίους 10 μήνες, τότε το εγχείρημα θα αποτύχει. Τα μαγαζιά θα κλείσουν. Ανθρωποι θα ασθενήσουν ή θα χάσουν τη ζωή τους.
Το σημερινό άνοιγμα της αγοράς, για όποιον δεν το κατάλαβε, είναι το μεγάλο τεστ. Σαν δημοψήφισμα. Πώς θέλουμε να είμαστε την επόμενη μέρα της πανδημίας. Θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί υγιείς στην επόμενη μέρα; Θέλουμε να έχουμε μικρές αντιμετωπίσιμες οικονομικές επιπτώσεις, από τις επιπτώσεις της πανδημίας; Τότε η επιλογή είναι σαφής. Ψωνίζουμε με ψυχραιμία. Με σεβασμό στον πωλητή και τους υπολοίπους καταναλωτές και με υπομονή. Αν δούμε κόσμο συγκεντρωμένο έξω από ένα σημείο πώλησης, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε. Και αύριο μέρα είναι.
Αν με τη στάση μας το οδηγήσουμε σε αποτυχία. Αν ο πωλητής δεν ελέγξει τους υγειονομικούς όρους όχι μόνο βάσει των προδιαγραφών. Αλλά να εφαρμόσει ακόμα αυστηρότερους. Αν ο καταναλωτής δεν νιώσει την ευθύνη να προστατέψει τον πωλητή, τηρώντας και αυτός με τη σειρά του τα μέτρα. Τότε δεν θα οδηγηθούμε απλά σε ένα κλείσιμο. Δεν θα μετρήσουμε ακόμα περισσότερα θύματα. Αλλά θα μπλέξουμε και σε μια μεγάλη και μακράς διαρκείας οικονομική περιπέτεια. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα οικονομική κρίση. Βαρύτερη από την προηγούμενη. Επειδή σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα όταν οι αποφάσεις μας αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ας βάλουμε τα δυνατά μας αυτή τη φορά και ας σκεφτούμε λογικά. Αν κάτι πάει στραβά, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κωλοτούμπας...