Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στον απόηχο μιας ακόμη αντιπροσωπευτικής για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εβδομάδας που πέρασε, το εκκρεμές του συνεχίζει να μη σταθεροποιείται. Ριζοσπαστισμός - μαχόμενος ρεαλισμός είναι οι δύο «φόρμες» πάνω στις οποίες παίζει η Κουμουνδούρου. Με πεδία την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Οι παρατηρητές των διεργασιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πάντως ένα νέο ποιοτικό σημείο μετά την επέτειο του φετινού Πολυτεχνείου.
Μια επιχείρηση στροφής προς τα αριστερά μετά και τις διάφορες συμπορεύσεις που σημειώθηκαν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - MέΡΑ25. Πιο χαρακτηριστική αυτή του κοινού κειμένου κατά των απαγορεύσεων των συναθροίσεων, αν και ακόμη περισσότεροι βλέπουν εδώ μια απλώς τακτική σύμπραξη χωρίς στρατηγικό βάθος. Με βεβαιότητα από την πλευρά του ΚΚΕ δεν υπάρχει προοπτική σε καμία περαιτέρω στρατηγική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, όλο το διάστημα της αναζωπύρωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι διεργασίες του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα έχουν σχεδόν ατονήσει στο πεδίο της διεύρυνσης. Το πρόγραμμα - διά χειρός Γιώργου Σταθάκη - εκκρεμεί και αναμένεται.
Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Το 3ο συνέδριο λόγω συνθηκών έχει πάει στις ελληνικές καλένδες. Και η Προοδευτική Συμμαχία μοιάζει τελματωμένη, ενώ μια σειρά στελεχών της απλώς έχουν οργανικά ενταχθεί στον σχεδιασμό του κόμματος ή απλώς αναμένουν ένα ξέφωτο κανονικότητας για μια νέα διαπάλη ενόψει του μετασχηματισμού του κόμματος και της επεξεργασίας νέων θέσεων. Αλλοι πάλι εμπειρότεροι θεωρούν πως ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ συντελείται αθόρυβα αυτό το διάστημα. Η γραμμή Ανδρέα Ξανθού στα υγειονομικά, η επανεμφάνιση του Γιώργου Σταθάκη στο πεδίο της αντιπολίτευσης για το σχέδιο Πισσαρίδη, ο κεντρικός ρόλος των Νάσου Ηλιόπουλου - Εφης Αχτσιόγλου σηματοδοτούν μια «ήπια ριζοσπαστική στροφή». Από διάφορους κύκλους δεν πέρασε απαρατήρητο κάτι ακόμη την εβδομάδα που έφυγε. Μια έρευνα της Prorata («ΕφΣυν») έδειξε πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι βλέπουν ως κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό θα προέκριναν με χαρακτηριστική πρόθεση το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ25, παρά με το Κίνημα Αλλαγής. Μια τάση που πάει ανάποδα με μια λογική που προκρίνουν πολλοί ακόμη εντός ΣΥΡΙΖΑ για στροφή στο πολιτικό Κέντρο.
Η στροφή της κομματικής βάσης προς μια αριστερή συμπόρευση εκδηλώνεται και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαιρέτισαν το κοινό κείμενο για το Πολυτεχνείο. Σε κεντρικό επίπεδο, στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφάτως επίσης τάχθηκε κατά της άρσης ασυλίας της βουλευτού του MέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου - που κατηγορήθηκε από τη συμπολίτευση για την αναφορά της σε «μπαχαλάκηδες αστυνομικούς». Βεβαίως, οι όποιες κινήσεις γίνονται στα αριστερά του πολιτικού τόξου δεν είναι εύκολο να λάβουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, για παράδειγμα, παρά την οξύτατη κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, δεν φείδεται των βελών κατά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του.
Η ΒΑΣΗ. Από την άλλη, και στην Κουμουνδούρου παρατηρούν την τάση της βάσης ή των απλών ψηφοφόρων του κόμματός τους, αλλά από την άλλη λαμβάνουν υπόψη τους την κρίσιμη μάζα η οποία αποστοιχίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, που έχει πιο «δεξιό» πρόσημο αλλά δεν μετακινείται και προς πουθενά ακόμη. Συν ότι διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν πρέπει να παραιτηθούν από μια στρατηγική φλερτ και προς μέρος της βάσης του Κινήματος Αλλαγής ή και πιο κεντρώες δεξαμενές. Κάτι που θεωρούν πως βοηθάει η νέα ρητορική του κόμματος που σηκώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης αλλά οριοθετημένα πολιτικά.
Το επόμενο πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες τακτικές συγκλίσεις θα επιχειρήσει να συνάψει, είναι το σχέδιο Πισσαρίδη. Επίσης εδώ πολλοί βλέπουν μια δυνατότητα ριζοσπαστικής αντεπίθεσης και λόγω του χώρου που θα αφήνουν άλλες δυνάμεις, όπως το Κίνημα Αλλαγής.