Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πέρυσι το καλάθι είχε γεμίσει κυρίως ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, βιντεοπαιχνίδια και κονσόλες. Εφέτος η σύνθεση άλλαξε και το καλάθι των αγορών της Black Friday αλλά και της Cyber Monday, ή καλύτερα Cyber Week που μόλις ξεκίνησε, έχει γεμίσει με ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, καλλυντικά, τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών, όργανα και είδη γυμναστικής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η Black Friday αλλά και η Cyber Monday, σε συνδυασμό με το lockdown, αύξησαν σημαντικά τις ηλεκτρονικές παραγγελίες για καταναλωτικά αγαθά, παράλληλα όμως ανέδειξαν και σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές επιλογές των Ελλήνων εν καιρώ πανδημίας και παράλληλα την εξοικείωση των Ελλήνων με τις e-αγορές.
Λίγο ο περιορισμός των μετακινήσεων, λίγο οι αλλαγές στα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και η είσοδος της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης οδήγησαν σε άλλες αγοραστικές επιλογές προσαρμοσμένες, όπως λένε και οι άνθρωποι του λιανεμπορίου, στις νέες συνθήκες και προβλέπουν ότι έως το τέλος του έτους ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών θα υπερδιπλασιαστεί και θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ιστορικό υψηλό για τις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων από έλληνες καταναλωτές σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, με αποκορύφωση την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECΑ) κατέγραψε την εντυπωσιακή άνοδο 154,9% στην αξία των online αγορών για την εβδομάδα Σάββατο 21 έως Παρασκευή 27 Νοεμβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020 (μέσα Σεπτεμβρίου - μέσα Νοεμβρίου 2020). Μάλιστα, υπήρξε έντονη αγοραστική τάση των καταναλωτών, η οποία οδήγησε στο να καταγραφεί 43,6% μεγαλύτερος τζίρος στην εφετινή Black Friday σε σχέση με την περσινή και 73,5% μεγαλύτερος τζίρος σε επίπεδο εβδομάδας, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός πως τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά τον Νοέμβριο λόγω του lockdown.
Ταυτόχρονα, εφέτος καταγράφηκε και ιδιαίτερα υψηλή αύξηση επισκεψιμότητας κατά 78,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων των μηχανών σύγκρισης τιμών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν σε αυτές τις καλύτερες εκπτώσεις, οι οποίες άγγιξαν ακόμα και το 79% σε κατηγορίες ειδών τεχνολογίας, σπιτιού, μόδας, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, υγείας και ομορφιάς, παιδικών και βρεφικών ειδών, αυτοκίνησης και μετακίνησης, και επαγγελματικών ειδών.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ. Αν πέρυσι οι ανάγκες απαιτούσαν αλλαγή της γκαρνταρόμπας, εφέτος μια μεγαλύτερη οθόνη για τον υπολογιστή είναι πιο αναγκαία. Αν πέρυσι η αγορά καλλυντικών γινόταν από τα σταντ των μεγάλων οίκων στα φυσικά καταστήματα, εφέτος τα προϊόντα περιποίησης από τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ είναι εκείνα που προτιμώνται οδηγώντας μαζί και με άλλα προϊόντα στην εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων από τα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ και τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, με τις εκτιμήσεις έως το τέλος του χρόνου να μιλούν για τζίρο που μπορεί και να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Convert Group, την περασμένη εβδομάδα η αξία στις online αγορές καταναλωτικών αγαθών από τα σουπερμάρκετ εκτοξεύθηκε κατά 319% και από τα φαρμακεία κατά 103% σε σχέση με το 2019. Οπως λένε οι λιανέμποροι, η αύξηση αυτή, αν και δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο της αγοράς, δείχνει ότι κατηγορίες στις οποίες έγιναν σημαντικές μειώσεις τιμών συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Το μυστήριο της αύξησης στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες οι έμποροι το αποδίδουν ως ανάγκη των καταναλωτών στο πλαίσιο της προσωπικής υγιεινής, αντίθετα την αύξηση για παράδειγμα στις παιδικές πάνες την αποδίδουν στην ανάγκη εξοικονόμησης χρήματων από οικογένειες στις οποίες το μηνιαίο κόστος για αυτές τις αγορές είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ενώ στο κομμάτι των καλλυντικών προϊόντων οι προσφορές που φαίνεται να έγιναν από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία προσέλκυσαν και μέρος των καταναλωτών που έκαναν αγορές για τα δώρα των εορτών.