Κατά περίπου 200 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει αθροιστικά σε 15 χρόνια το ΑΕΠ της Ελλάδας η διάχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αυτό εκτιμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών σε σχετική ειδική έκθεση, τονίζοντας την ανάγκη σύστασης Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης για τον συντονισμό, τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. «Η Ελλάδα προετοιμάζει κάποιο εθνικό σχέδιο, χωρίς ωστόσο μια δομημένη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα. Η χώρα βρίσκεται στην 23η θέση του σχετικού δείκτη της ΕΕ (Government AI Readiness Index), όταν ήδη 16 χώρες της ΕΕ υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας και 5 είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού» διαπιστώνει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης αν και η πλειονότητα των επιχειρήσεων επενδύει σημαντικούς πόρους σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (16η θέση στην ΕΕ-28), η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει πολύ χαμηλή, με μόλις το 3% των επιχειρήσεων να αξιοποιεί τέτοιες λύσεις έναντι 45% παγκοσμίως. Παράλληλα, ενώ το 85% των ελλήνων CEOs αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές της, το 54% δηλώνει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να συνεχίζουν να εστιάζουν σε τεχνολογίες ξεπερασμένων δυνατοτήτων (26η θέση στην ΕΕ-28 στον σχετικό δείκτη).