Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πανδημία COVID-19 είναι ακόμα χειρότερη για χώρες χαμηλού εισοδήματος που εισήλθαν στην κρίση με περιορισμένους πόρους και ήδη υψηλά βάρη χρέους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει αυτές τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον ιό, διαφορετικά αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ.
Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας, την περιορισμένη ικανότητα των θεσμών και σε πολλές περιπτώσεις τα υψηλά επίπεδα χρέους. Ολες αυτές οι χώρες εισήλθαν στην κρίση με περιορισμένη ικανότητα να την καταπολεμήσουν. Αντιμετωπίζουν μια δραματική αύξηση των δαπανών ακριβώς όταν η πανδημία προκάλεσε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό και τις τιμές των εμπορευμάτων.
Με 115 εκατομμύρια επιπλέον άτομα που κινδυνεύουν να πέσουν σε ακραία φτώχεια φέτος, η βαθιά οικονομική κάμψη απειλεί να αντιστρέψει δύο δεκαετίες βελτίωσης στο βιοτικό επίπεδο. Η τρέχουσα ζημιά θα διαρκέσει πολλά ακόμη χρόνια, καθώς τα παιδιά - ειδικά τα κορίτσια - εγκαταλείπουν το σχολείο, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας επιδεινώνεται και τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν πτωτικά.
Αυτό έχει σημασία για όλους μας. Η ανασφάλεια στις φτωχές χώρες μεταφράζεται σε αστάθεια για τον υπόλοιπο κόσμο. Η κρίση της COVID-19 δεν θα τελειώσει ποτέ μέχρι να ηττηθεί παντού. Για τον σκοπό αυτόν, τα διεθνή ιδρύματα πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες καθώς προσπαθούν για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες για ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να παρέχει πρακτική τεχνική βοήθεια και κατάρτιση στα μέλη του, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να χειρίζονται το χρέος, να αυξάνουν τα έσοδα και να διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά για να διασφαλίζουν την αποτελεσματική παροχή ζωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Υγείας. Η Ολλανδία υποστήριξε αυτές τις προσπάθειες συνεισφέροντας σε ειδικά θεματικά ταμεία του ΔΝΤ και στο δίκτυο περιφερειακών κέντρων ανάπτυξης ικανοτήτων στην Υποσαχάρια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Καραϊβική.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να προωθεί την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου εργαζόμενο για τη διατήρηση ανοικτών αγορών και υποστηρίζοντας περαιτέρω μεταρρύθμιση της πολιτικής. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν πιέσει για εμπορικές πολιτικές που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και στην υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά. Η κάλυψη των πολλών αναγκών των χωρών χαμηλού εισοδήματος θα απαιτήσει περαιτέρω κοινές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών ανάπτυξης και θεσμικών οργάνων. Μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινότητες να ανακάμψουν από την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομήσουμε έναν πιο ανθεκτικό, χωρίς αποκλεισμούς κόσμο για όλους.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Η Σίγκριντ Κάαγκ είναι υπουργός Ξένου Εμπορίου και Συνεργασίας Ανάπτυξης της Ολλανδίας