Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η δημοσκόπηση δεν κυκλοφόρησε πολύ, όμως στην Κεντροαριστερά την πρόσεξαν. Το ερώτημα της Interview είχε να κάνει με ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης κράτησε μέχρι τώρα την πιο υπεύθυνη στάση - εκεί το Κίνημα Αλλαγής υπερτερούσε του ΣΥΡΙΖΑ με 26,7% έναντι 9%. Hταν μια ποιοτική ένδειξη που επιβεβαίωσε την τακτική που έχουν επιλέξει το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη: η διαφοροποίηση από την αντιπολίτευση των υπολοίπων κομμάτων, που ωστόσο συνεχίζει να έχει έντονη ακυβερνητική χροιά, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, που σημειώνουν μικρή άνοδο.
Το τελευταίο διάστημα, με πέντε στρατηγικές επιλογές, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως προσφέρουν σοβαρή προοδευτική εναλλακτική, η οποία αποδίδει σε ένα μετριοπαθές κοινό που κινείται ανάμεσα στο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, οι προτάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας έγιναν εγκαίρως, ώστε να μην υπάρξει ξανά αμφισβήτηση της «υπεύθυνης» φύσης της αντιπολίτευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αντίστοιχες προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, που επαναδιατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, έδωσαν δείγματα γραφής ως προς την προετοιμασία του κόμματος για την επόμενη μέρα. Αυτά προσδιορίζουν τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως το Κίνημα Αλλαγής προσδιορίζει και τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση. Η άρνηση της δημιουργίας ενιαίου μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ήταν διπλή, αφορούσε τόσο το Πολυτεχνείο όσο και τις επόμενες απόπειρες σύμπλευσης στο θέμα της πανδημίας, όπως επιχειρήθηκαν από την Κουμουνδούρου.
Η διαφοροποίηση
Η τελευταία επιλογή ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική. Το κόμμα που αυτή τη στιγμή διατηρεί τους πιο ισχυρούς δεσμούς με τους συνδικαλιστές, επέλεξε να καταψηφίσει την απεργία της ΑΔΕΔΥ που έκλεισε τους δρόμους την περασμένη Πέμπτη. Αυτή η κίνηση επισφράγισε τη διαφοροποίηση του κόμματος από την υπόλοιπη αντιπολίτευση: «Για να μπορούν οι διεκδικήσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές πρέπει να έχουν και την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου και της κοινής γνώμης», ανέφερε σχετικά ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Oταν και τα αιτήματα της απεργίας κινούνται στη λογική της ισχυροποίησης των υγειονομικών μέτρων, υπάρχει μία αντίφαση να προτείνονται ως μέσο πίεσης δράσεις και λειτουργίες που προκαλούν συνωστισμό, επιβαρύνουν τις προσπάθειες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ευνοούν τη διασπορά του ιού», επεσήμανε.
Γιατί, όμως, το ποσοστό δεν ανεβαίνει πιο γρήγορα; Η φυσιολογική φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν είναι κέρδος για κανέναν, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για το Κίνημα Αλλαγής - το μικρό ποσοστό που επιλέγει να αποδοκιμάσει τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου κατά κύριο καταφεύγει στους αναποφάσιστους, που σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμα στο πεδίο διεκδίκησης των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το γεγονός πως δεν κατευθύνονται απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενθαρρυντικό για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θα «δείξει» πολύ αργότερα στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, η ανοχή που υπάρχει προς την πλευρά της κυβέρνησης από την πλευρά των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, η οποία καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις που έχουν και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ερμηνεύεται με δύο τρόπους από τα κεντροαριστερά στελέχη: ως σημείο εκροής ψηφορόρων και ως εμφανή αντι-ΣΥΡΙΖΑ διάθεση της βάσης, που προτιμά τη σημερινή κυβέρνηση παρά την πιθανότητα επανόδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, βέβαια, τον δικό τους ρόλο παίζουν τα εσωκομματικά ζητήματα, καθώς η πρόωρη συζήτηση που ξεκίνησε για τις εκλογές του 2021 και τους πιθανούς υποψήφιους αποτελεί φάντασμα εσωστρέφειας.