Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αποστολή εξετελέσθη! Και με το παραπάνω θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς και αυτό το παραδέχονται όλοι όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα δεδομένα αλλά και τη διαδρομή της εισηγμένης εταιρείας που ξεκίνησε ως μια πρώιμη για την εποχή της startup από τα σπλάχνα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) το μακρινό 1995. Και η αποστολή αυτή - δύσκολη και απαιτητική - είχε να κάνει με την προσπάθεια του management team να παραδώσει «όρθια» την εισηγμένη εταιρεία στους νέους της μετόχους. Με την «παράδοση - παραλαβή» και τη συνακόλουθη αποχώρηση του Πάνου Παπαδόπουλου από το πηδάλιό της ολοκληρώνεται ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της Forthnet, «γράφεται» ένα τέλος σε μια ολόκληρη εποχή.
Η εξήγηση είναι απλή: O 50χρονος έμπειρος μάνατζερ διήνυσε μία διαδρομή 3 δεκαετιών στην εταιρεία και συνέβαλε με καταλυτικό τρόπο στην εξέλιξη ενός ακαδημαϊκού spin-off που διαμορφώθηκε τελικώς σε μια από τις πιο μεγάλες και σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Forthnet (ήταν στο ΙΤΕ από το 1991 ασχολούμενος με το project) κατάφερε να παντρέψει τρεις ξεχωριστές δραστηριότητες όπως τα telecoms, τα media και το ποδόσφαιρο (τον βασιλιά των σπορ) και να δημιουργήσει ένα μπουκέτο που βρήκε ανταπόκριση από την ελληνική αγορά ακόμη και σε εποχές γενικευμένης κρίσης, αβεβαιότητας και αμφισβήτησης.
Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού και οι τράπεζες
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οταν ανέλαβε τη θέση του CEO (11/2/2011) ο Πάνος Παπαδόπουλος, η διοίκηση της Forthnet είχε από το 2008 κάνει συμφωνία με τις τράπεζες για δανεισμό της εταιρείας με 350 εκατομμύρια ευρώ για εξαγορά της Nova. Ο μεγάλος δανεισμός της Forthnet ουσιαστικά προερχόταν από το δάνειο που πήρε η εταιρεία το 2008 για να εξαγοράσει τη Nova αντί του ποσού των 490 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια ήταν δύσκολη καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες της αγοράς είχαν αλλάξει και οι τράπεζες δεν συναινούσαν σε οποιαδήποτε λύση. Ως νέος διευθύνων σύμβουλος ξεκίνησε συζητήσεις με τις τράπεζες από τις αρχές του 2013 για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας . Από τον Οκτώβριο του 2014 το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο κατέθεσε πρόταση προς τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση των δανείων χωρίς κούρεμα μέσω έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, με ταυτόχρονη καταβολή 100 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες.
Το ΜΟΔ τελικά εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2016 και καλύφθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ από τις ίδιες τράπεζες, οι οποίες πλέον απέκτησαν έμμεσα τον έλεγχο της εταιρείας.
Το 2013 και ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της ξεκινά και το γαϊτανάκι των μετοχικών ανακατατάξεων με την είσοδο στη μετοχική σύνθεση της Forthnet των ανταγωνιστών της Wind και της Vodafone.
Ολο αυτό το διάστημα η διοικητική ομάδα της Forthnet προσπάθησε να διαφυλάξει τη στρατηγική αξία της εταιρείας, τηρώντας πιστά τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προς όφελος όλων των stakeholders (εργαζόμενοι, συνεργάτες, προμηθευτές, μέτοχοι κ.ά.), εν μέσω σημαντικής διαμάχης μεταξύ των μετόχων-ανταγωνιστών της εταιρείας.
Σημαντικό το γεγονός ότι το ίδιο το ΔΣ πήρε απόφαση και εξέδωσε το ΜΟΔ μέσου του οποίου έδωσε έμμεσα τον έλεγχο στις τράπεζες... Την ίδια ώρα η Forthnet ίσως να ήταν και η μοναδική εισηγμένη εταιρεία, που μπορούσε να παρουσιάσει πολλαπλά οικονομικά και λογιστικά due diligence για λογαριασμό ενδιαφερομένων επενδυτών.
Αλλά, ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Οι τράπεζες, έχοντας στην κατοχή τους το ΜΟΔ από το 2016, έβαλαν τη NOMURA να τους βρει επενδυτή... Αποτέλεσμα μηδέν.
Ο Πάνος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, με συνεχή ραντεβού με την επενδυτική κοινότητα και παρουσιάσεις προς θεσμικούς επενδυτές, οδήγησε τελικά στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή και στο deal με τις δανείστριες τράπεζες που ανακοινώθηκε στις 29/5/2020. Στο μεσοδιάστημα είχε φέρει πολλές επενδυτικές προτάσεις προς τις δανείστριες τράπεζες, προς εξαγορά της εταιρείας. Εχοντας και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (14/8/2020) η νέα μέτοχος United Group προχώρησε στις υπόλοιπες κινήσεις με αποτέλεσμα την Τρίτη 17/11/2020 να ανακοινωθεί ότι κατέχει πλέον το 84,6% των μετοχών της Forthnet.