Πόσοι πιθανοί τρόποι υπάρχουν για να πεις «ευχαριστώ»; Για τους θαυμαστές του Ντιέγκο Μαραντόνα, εκατοντάδες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η σορός του ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στην Casa Rosada και χιλιάδες Αργεντίνοι – πολλοί τούς υπολογίζουν στο ένα εκατομμύριο – που περίμεναν υπομονετικά όλη τη νύχτα στην Πλάσα ντε Μάγιο αψηφώντας την Covid-19 αποχαιρέτησαν το ίνδαλμά τους πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Μπέλα Βίστα στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες όπου έχουν ταφεί επίσης οι γονείς του.

Στο κτίριο από τα μπαλκόνια του οποίου ο Μαραντόνα παρουσίασε στον κόσμο της Αργεντινής το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί όπου βρήκε παρηγοριά κατά την επιστροφή του από την Ιταλία και τον χαμένο τελικό του 1990 οι πιστοί του είπαν το τελευταίο αντίο.    

Το πλήθος σχημάτιζε ουρά μήκους δύο χιλιομέτρων. Νέοι άνδρες με φανέλες της Εθνικής Αργεντινής, της Μπόκα,  πατεράδες με τα παιδιά τους αγκαλιά, γυναίκες. Κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονταν ή έδειχναν τα τατουάζ με το πρόσωπό του. Σκόρπια χειροκροτήματα, μερικά λουλούδια στο φέρετρο που το σκέπαζε η σημαία της Αργεντινής και δύο φανέλες με το νούμερο 10, της Μπόκα Τζούνιορς και της Εθνικής. Αργότερα ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες τοποθέτησε και τη φανέλα της πρώτης ομάδας του Ντιέγκο, της Αρχεντίνος, της οποίας είναι οπαδός.   

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας, με φωνές και υποσχέσεις πως δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. «Ζήτω η Πατρίδα, ζήτω ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα». Οπαδοί της Μπόκα να κλαίνε στην αγκαλιά των οπαδών της Ρίβερ!

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν όταν η οικογένεια ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες για να ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του Ντιέγκο. Οργισμένοι θαυμαστές του Μαραντόνα που δεν πρόλαβαν να τον αποχαιρετήσουν συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα αρκετά άτομα τραυματίστηκαν.  

Στη Νάπολι

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Καμπανία, οι Ναπολιτάνοι θρηνούν με τον δικό τους τρόπο τον παίκτη που έβγαλε από την αφάνεια την ομάδα του. Ο δήμαρχος της πόλης ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες ώστε το γήπεδο Σαν Πάολο να μετονομαστεί σε στάδιο «Ντιέγκο Μαραντόνα»

«Νομίζω πως είναι δίκαιο να μετονομάσουμε το Σαν Πάολο σε Ντιέγκο Μαραντόνα, να συνεχίσουμε να σε έχουμε κοντά μας μάρτυρα του υπέροχου δρόμου που έχει ακολουθήσει αυτή η ομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νάπολι Αουρέλιο ντε Λαουρέντις σε ανοιχτή επιστολή.  

Ο Οτάβιο Μπιάνκι, που ήταν προπονητής του Μαραντόνα στη Νάπολι όταν κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο το 1987, μετάνιωσε που δεν προσπάθησε περισσότερο να τραβήξει τον Αργεντινό από τα ναρκωτικά. Οταν του είχε πει πως βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, ο Μαραντόνα του απάντησε: «Θέλω να ζήσω τη ζωή μου με πατημένο τέρμα το γκάζι, στο μάξιμουμ».