Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο διάδοχος του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών κάνει ολοένα και πιο συχνά το λάθος να εγκαλεί με τρόπο απαξιωτικό άλλους πολιτικούς. Είπε, προχθές, στη Βουλή: «Δεν είναι ότι είσαστε οι χειρότεροι οικονομολόγοι, απλά είσαστε οικονομολόγοι στο υπουργείο Οικονομικών που έχετε τις παλιές θεωρίες ότι σε μια ύφεση η αγορά γρήγορα θα βγει από μόνη της». Δεν διαθέτω κάποιο τεκμήριο ότι ο κ. Τσακαλώτος αφοσιώθηκε ποτέ στην οικονομική θεωρία. Αν εξαιρέσω τη μοναδική του προσπάθεια, πίσω στο 1992, να συμβάλει στα θεωρητικά (υποστηρίζοντας κάτι που διαψεύστηκε οικτρά από τότε και μέχρι σήμερα…), όλα τα άλλα γραπτά και προφορικά του ανδρός, τριγυρίζουν θέματα ηθικών της αναδιανομής, μαρξικής ανάλυσης της άνισης κοινωνίας και «καθηκόντων» των αριστερών. Ουδέν πρόβλημα, πλην της αφόρητης πλήξης, σίγουρα όμως δεν είναι αρκετά για να κάνεις τον καμπόσο. Ας δούμε τρία «θεματάκια» που αποφεύγει να συζητήσει ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάθεσε τέσσερις κρατικούς προϋπολογισμούς (2016-2019). Σε κανέναν δεν «έπιασε» το σωστό νούμερο για την πορεία του εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Ειδικά στη διετία 2017-2018, «υποσχέθηκε» στον κ. Τσίπρα άνοδο κατά 2,7% και 2,5% αλλά μείναμε στο 1,3% και 1,6%: διαφορά 2,3 μονάδες. Για το θέμα αυτό δεν μιλά ποτέ - μα, ποτέ! - ο κ. Τσακαλώτος. Ούτε βεβαίως για το γεγονός ότι στην τετραετία Τσίπρα είδαμε άνοδο ΑΕΠ κατά 2 μονάδες όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε 8+ μονάδες.
Το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται πολύ φθηνότερα από τότε που δεν είναι πλέον υπουργός. Δεν φταίει «προσωπικά». Οταν όμως το αποδίδει στο «μαξιλάρι» φόρων και δανείων που δημιούργησε (κατ' απαίτηση των δανειστών βεβαίως) κάνει μεγάλο λάθος. Οι ίδιες αγορές, με το ίδιο μαξιλάρι, δάνεισαν πολύ φθηνότερα την Ελλάδα μόλις άλλαξε η ομάδα που κυβερνά αυτό τον τόπο. Και ακόμη φθηνότερα όταν η ΕΚΤ προσέθεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη νομισματική χρηματοδότηση (QE), χωρίς μάλιστα προαπαιτούμενο καθεστώς ειδικής εποπτείας. Μήπως ο πρώην υπουργός αγνοεί την οικονομική ανάλυση για τον ρόλο που διαδραματίζει η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των αγορών χρήματος;
Κατηγορεί τη συμπολίτευση και τον Πρωθυπουργό ότι «περιμένει» να έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας όταν οι καταναλωτές ξοδέψουν όσα φυλάνε σήμερα! Αγνοεί επομένως ότι: (α) και να ήθελαν οι καταναλωτές να δαπανήσουν δεν έχουν «που», (β) η ύφεση οφείλεται σε διαταραχή της προσφοράς και (γ) η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης θα γίνει πράγματι σε σχήμα «V» και θα έρθει απότομα όταν ελεγχθεί η διάδοση της Covid-19. Το θέμα είναι πόσους μήνες μέσα στο 2020 θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με την πανδημική κρίση.
Θα περίμενα από τον εκλεκτό συνάδελφο να διαφοροποιηθεί από την κ. Αχτσιόγλου διαπιστώνοντας, όπως κάθε συνεπής οικονομολόγος, ότι ζούμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στις λειτουργίες της αγοράς με 62 κρατικές ρυθμίσεις και πάνω από 30 δισεκατομμύρια μεταγγίσεων σε λίγους μήνες. Ολοι στην πλειοψηφία συμφωνούν ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτορρύθμιση των αγορών. Ακόμη και οι πούροι νεοφιλελεύθεροι. Τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσακαλώτος;
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και βουλευτής ΝΔ