Σε μία παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τόσο την υπονόμευση των εμβολίων κατά του Covid-19 που αναπτύσσονται στη Δύση όσο και την προώθηση του δικού της ανταγωνιστικού εμβολίου, του Sputnik V, επιδίδεται από το καλοκαίρι η Ρωσία, όπως αποκαλύπτει το Politico βασιζόμενο σε συνεντεύξεις με τέσσερις ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα παραπληροφόρησης και μία αξιολόγηση μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Η επίμαχη εκστρατεία επιταχύνθηκε μάλιστα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από τη συμμαχία Pfizer / BioNTech και τη Moderna.  

«Στόχος είναι να δυσφημιστούν τα εμβόλια από τη Δύση», σημειώνει ο Μπρετ Σάφερ, ερευνητής στο German Marshall Fund των ΗΠΑ. «Είναι μια στρατηγική προσπάθεια να σπαρθούν αμφιβολίες προς όφελος των γεωπολιτικών [αλλά και εμπορικών] συμφερόντων της Ρωσίας». Με βάση την ανάλυση του Politico, η Μόσχα ακολουθεί διττή στρατηγική. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δίνει έμφαση στις εν δυνάμει επιβλαβείς ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων που αναπτύσσονται στη Δύση, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου, και δη στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, μίντια υποστηριζόμενα από το Κρεμλίνο, όπως το RT και το Sputnik, προωθούν σαφώς πιο επιθετικά διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.  

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ 4 ΧΩΡΕΣ. Εχουν άραγε αποτέλεσμα όλα αυτά; Η Μόσχα έχει ήδη κλείσει συμφωνίες διάθεσης του Sputnik V με το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και τις Φιλιππίνες. Μόλις χθες, επίσης, η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παραλαμβάνει «δείγμα του ρωσικού εμβολίου», παρά τις οδηγίες και ενστάσεις της Κομισιόν, η οποία αμφισβητεί την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιεί ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα υπόλοιπα εμβόλια.