ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ. Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη παρατείνεται, για δεύτερη φορά και για δύο ακόμη μήνες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη δράση «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», προκειμένου στην παρούσα, ιδιαιτέρως απαιτητική συγκυρία περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση της δράσης θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17.00 αντί τις 30 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και οι αιτήσεις αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας.

      Στη δράση συμμετέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων έως 65%, με σκοπό να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Στις επιδοτούμενες δαπάνες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και αρκετές οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), οι δαπάνες εξοπλισμού ΤΠΕ & εξειδικευμένου λογισμικού (π.χ. ηλεκτρονικών πληρωμών), η συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα e-marketplaces, καθώς και οι δαπάνες e-marketing.

 ΦΟΡΟΥΜ. Την αξία των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), σε μια κρίσιμη για την κοινωνία και την οικονομία περίοδο λόγω της πανδημικής κρίσης, θα επιχειρήσει να αναδείξει το Φόρουμ «e-Innovation Roundtables» με θέμα «Η καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον», το οποίο διοργανώνει, στις 17 Δεκεμβρίου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

      Ο νέος κύκλος δημόσιων συζητήσεων, που θα διεξαχθεί μέσω Διαδικτύου, έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου περσινού Φόρουμ Καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μια ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με 530 εγγεγραμμένους συνέδρους.Με τη φετινή διοργάνωση το Φόρουμ θεσμοθετείται ως ένα ετήσιο «ραντεβού» της επιχειρηματικής κοινότητας, ως μια ευκαιρία ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν έναν ελεύθερο διάλογο σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής στις δύο εθνικές αγορές, αλλά και να διευρύνουν τις διμερείς συνεργασίες τους στο R&D.

      Για το φετινό Φόρουμ προγραμματίζονται δύο ψηφιακά «στρογγυλά τραπέζια»: Το πρώτο θα εστιάσει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, την «Kαινοτομία και Επιστήμη στον τομέα της Υγείας». Το δεύτερο «στρογγυλό τραπέζι» φέρει τον τίτλο «Καινοτομία και κυκλική οικονομία – Αξιοποίηση πρώτων υλών και ενέργειας από τα απορρίμματα. Εμπειρίες από τη Γερμανία και προοπτικές για την Ελλάδα».