Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το βλέμμα στραμμένο σε πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα έχουν ρόλο-κλειδί στην επόμενη μέρα στην Ουάσιγκτον έχει και η Αθήνα, με τον πολιτικό κόσμο να κρατά, προφανώς, ισορροπίες σχετικά με τη «μονομαχία» Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, οπότε αναμένονται οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες της Αθήνας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού σε μια εντεινόμενη, προσεκτική και με θεσμικούς τρόπους επιχείρηση «στενοί δεσμοί» με το περιβάλλον Μπάιντεν αλλά και Κάμαλα Χάρις, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των διαύλων που υπάρχουν με το «σύστημα» των Ρεπουμπλικανών, καθώς και με think tanks των ΗΠΑ (όπως το Brookings κ.λπ.).
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και ο στρατηγικός διάλογος είναι σε άριστο επίπεδο και συνεχίζονται, με επιπλέον πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα «οι ελληνικές θέσεις έχουν γίνει αντιληπτές σε διεθνές επίπεδο» και ότι τις στηρίζουν για πρώτη φορά και οι παραδοσιακά ουδέτερες απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικά μπροστά σε λεπτούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στην τουρκική προκλητικότητα προς Ελλάδα και Κύπρο, διπλωματικές πηγές προσδοκούν πάντως αλλαγή στη δυναμική του τριγώνου Αθήνας - Ουάσιγκτον - Αγκυρας, εκτιμώντας ότι η είσοδος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Και από κυβερνητικά στελέχη άλλωστε δεν περνούν απαρατήρητες οι τελευταίες τοποθετήσεις Μπάιντεν υπέρ της Ελλάδας, αντίστοιχα όμως πέφτει βάρος και στους δεσμούς - και την προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη - με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Στη Γερουσία κομβικό πρόσωπο, ως διαμορφωτής της ατζέντας, είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, ενώ επιπλέον η Αθήνα επιδιώκει ισχυρές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα όπου θεωρείται ότι αποκτά ερείσματα η Κάμαλα Χάρις μέσα και από τη στενή σχέση της με την ομογενή αντικυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη. Από την Ομογένεια προέρχονται επίσης υποψήφιοι (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί) που αφήνουν το αποτύπωμά τους στα πολιτειακά όργανα και δραστήρια πρόσωπα, όπως η δρ Ναταλία Λινού, κοινωνική επιδημιολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Xavier Bagnoud στο Χάρβαρντ που υπήρξε υποψήφια των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο. Ακόμα πιο μεγάλη όμως είναι η πρόκληση για «γέφυρες» της ελληνικής πλευράς με πρόσωπα που αναμένεται να έχουν ενισχυμένο ρόλο την επόμενη μέρα.
Τέτοιου είδους επαφές της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, φροντίζουν να «ζεσταίνουν» η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ εξίσου σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος του συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Θανάση Μπακόλα. Ανοιχτή γραμμή έχει δημιουργηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη αλλά και με τον στενό συνεργάτη του Μπάιντεν «και πολύ δραστήριο», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, Μάικλ Κάρπεντερ. Η προσπάθεια της Αθήνας για καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων αφορά επίσης τον άλλοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Νικ Μπερνς και τον Αντονι Μπλίνκεν, ισχυρό στέλεχος στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής στην καμπάνια του Μπάιντεν. Τη σημασία αυτών των επαφών της Αθήνας ενισχύει και η εκτίμηση ότι τα τρία τελευταία πρόσωπα - Κάρπεντερ, Μπερνς και Μπλίνκεν - θεωρητικώς βρίσκονται ανάμεσα στους υποψηφίους για υψηλό αξίωμα σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν.