Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ολα ξεκίνησαν το 2015, όταν ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν και η Ιωάννα από την Ελλάδα συναντήθηκαν στην Αθήνα, πάνω από μια κούπα καφέ. Εκείνος χρειαζόταν ένα μέρος να μείνει κι εκείνη βλέποντας την προσφυγική κρίση να κορυφώνεται ένιωθε πως έπρεπε να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Στην περίοδο που έζησαν μαζί, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Αθήνα στερείται ενός χώρου με βιβλία σε όλες τις γλώσσες των κατοίκων της. Ενός χώρου όπου άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές θα μπορούν να συναντιούνται, να ανταλλάσσουν ιστορίες και να ξεπερνούν τα προσωπικά τους στερεότυπα. Ξεκίνησαν να δουλεύουν εθελοντικά για να τον δημιουργήσουν και τέσσερα χρόνια αργότερα άνοιξε τις πόρτες του το «We Need Books» στην οδό Ευβοίας 7 στην Κυψέλη.
Πρόκειται για την πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας, η οποία φιλοξενεί στα ράφια της πλέον περισσότερα από 14.000 βιβλία σε 28 γλώσσες. Στον κατάλογό της μπορεί κάποιος να βρει από λογοτεχνία (αραβική και πιο δυτική) έως φιλοσοφία και ακαδημαϊκά δοκίμια. Πρόσφυγες, δίγλωσσα παιδιά, ξένοι που μένουν στην Ελλάδα και Ελληνες όλων των ηλικιών επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και διαβάζουν στους χώρους της τα βιβλία της αρεσκείας τους. Σύντομα, από το νέο έτος, αναμένεται να λειτουργήσει και δανειστικό τμήμα με 1.000 τόμους. Προ κορωνοϊού κυρίως, διοργανώνονταν μαθήματα γλωσσών όπως και δραστηριότητες για παιδιά.
«Η ιδέα ήταν να βρίσκονται οι άνθρωποι στον χώρο της βιβλιοθήκης, να γνωρίζονται μεταξύ τους και να δημιουργούνται δίκτυα. Να φτιάξουμε δηλαδή μια κοινότητα όπου μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα να γνωρίζεται ο κόσμος μεταξύ του. Γι' αυτό και μοιάζει η διάταξη με σπίτι. Είναι ιδιαίτερα οργανωμένη» αναφέρει στο «ΝΣυν» η Ιωάννα Νισυρίου. Η λειτουργία της στηρίζεται στην ομώνυμη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και τα έσοδά της προέρχονται από δωρεές και τις λίγες πωλήσεις βιβλίων στο άτυπο μπαζάρ που υπάρχει εντός του «We Need Books». Ολοι οι υπάλληλοι είναι εθελοντές, εκτός της βιβλιοθηκονόμου, η οποία πληρώνεται από χορηγία του Ιδρύματος Λάτση. Τα βιβλία προέρχονται είτε από δωρεές είτε από αγορές, κυρίως για τα φαρσί και τα αραβικά. Την περίοδο αυτή μάλιστα η ανάγκη για νέα έργα σε γλώσσες εκτός των ελληνικών, των αγγλικών και των γαλλικών είναι μεγάλη - όπως και σε εθελοντές.
ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Πέρα από τις δράσεις με έδρα την Κυψέλη, το «We Need Books» στέλνει βιβλία σε δομές προσφύγων σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε βιβλιοθήκες σχολείων και φορέων. Ιδιαίτερη είναι η αλληλεπίδραση παιδιών από τις δομές των ασυνόδευτων ανηλίκων της περιοχής που εκτιμούν το κάθε βιβλίο που θα πέσει στα χέρια τους. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κορίτσι στην εφηβεία που άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά του. Αλλά κι ένα παλικάρι από το Αφγανιστάν που αρχικώς ήταν πολύ κλειστό και απέφευγε κάθε επαφή. Ηθελε απλώς να παίρνει βιβλία εκεί που έμενε, γιατί πάθαινε κρίσεις πανικού και το διάβασμα τον βοηθούσε. Ερχόταν συνέχεια στη βιβλιοθήκη και στο τέλος κατέληξε να μιλάει διαρκώς μαζί μας» θυμάται η Νισυρίου και καταλήγει: «Είναι πολύ πολωμένη η κοινωνία και είναι μακροπρόθεσμη επιθυμία μας να φέρουμε τον έναν δίπλα στον άλλο. Νομίζω ότι σιγά σιγά, μαθαίνοντας ο ένας την ιστορία του άλλου, θα αρχίσει ο φόβος για τους πρόσφυγες να καταρρέει, να λιώνει. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να μοιραστούμε μαζί τους όλα αυτά που είναι όμορφα να ξέρουν, όπως την ιστορία της Ελλάδας. Να καταλάβουν για την οικονομική κρίση και γιατί υπάρχει ξενοφοβία. Αντίστοιχα, για τους Ελληνες να μάθουν κι αυτοί πράγματα, γιατί υπάρχει φοβερή άγνοια. Είτε διαβάζουν για άλλους τόπους είτε συζητώντας με τους ξένους, να συνειδητοποιούν ότι το άγνωστο μπορεί να είναι ένας τόπος μαγικός».