Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σίγουρα ήταν απεχθής, αποτρόπαια και βάρβαρη η πράξη του αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Samuel Paty από τον ισλαμιστή 18χρονο Anzorov (επειδή ο καθηγητής θέλησε να προβάλει κάποιες γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα γυμνασιακό μάθημα, το οποίο αφορούσε το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης). Επιπλέον σίγουρα η Γαλλία (: η χώρα του Βολταίρου) έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί με κάθε μέσο το κοσμικό της κράτος, με βάση τον νόμο του 1905 και τον αντίστοιχο νόμο του 1881, που παρέχουν το δικαίωμα σε οποιοδήποτε ανθρώπινο ον να ασκεί κριτική ή και να δυσφημεί μια οποιαδήποτε θρησκεία (the right to blaspheme). Χωρίς, ωστόσο, να προστατεύεται η στοχοποίηση ή η πρόκληση μίσους εναντίον ενός ατόμου (επί τη βάσει των θρησκευτικών του αντιλήψεων).
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά ασκείται από διάφορους κύκλους και μια σοβαρή κριτική εναντίον του γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος μέχρι τώρα είχε δείξει μια απίστευτη ανεκτικότητα και δεν είχε τολμήσει να κλείσει «μουσουλμανικά τζαμιά», τα οποία είχαν απολέσει τη λατρευτική τους αποστολή και χρησιμοποιούνταν απλώς ως χώροι στρατολόγησης των τζιχαντιστών ισλαμιστών («Economist», «Α jihadist beheading spurs the French to defend secularism»). Και η ίδια κριτική ασκείται επειδή η σημερινή γαλλική κυβέρνηση δεν είχε ασκήσει μια καλύτερη εποπτεία πάνω στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κ.λπ.), όταν τα τελευταία επέτρεπαν απαράδεκτα τη διάδοση «ομιλιών φυλετικού μίσους» ή και τη στοχοποίηση ατόμων.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η φωτογραφία του αποκεφαλισθέντος καθηγητή είχε αναρτηθεί στο Facebook από τον (μουσουλμάνο) πατέρα ενός μαθητή της ίδιας τάξης (ο οποίος ζητούσε μάλιστα και την απέλαση του καθηγητή από τη Γαλλία επειδή είχε προβάλει δημόσια τα περίφημα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ).
Ομως, πέραν τούτων, πιστεύω ακράδαντα ότι η δολοφονία του γάλλου καθηγητή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αφορμή για να εξαπολυθεί σε όλον τον κόσμο ένας γενικευμένος και ανεξέλεγκτος αξιακός ή θρησκευτικός πόλεμος ανάμεσα «στο Ισλάμ και τη Δύση». Κατ' αρχάς, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επί της παρούσης συγκυρίας ένα απρόσμενο «δώρο» στον αυταρχικό σουλτάνο Ερντογάν, ο οποίος - απομονωμένος - προσπάθησε αμέσως να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον εκπρόσωπο «όλων των καταπιεσμένων μουσουλμάνων». Και έτσι άρχισε σε κάποιες χώρες (όπως το Κατάρ) το μποϊκοτάρισμα των γαλλικών προϊόντων ή και το κάψιμο των γαλλικών σημαιών.
Ωστόσο, βαθύτερα το Ισλάμ και η Δύση δεν είναι μονοδιάστατες και αποστειρωμένες οντότητες. Και καλό θα ήταν να ξεφύγουμε από τους ψευδείς θεολογικούς όρους μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, γιατί εκτός από τους τζιχαντιστές ισλαμιστές και τρομοκράτες υπάρχει και το Ισλάμ της πνευματικότητας (που έσωσε τα κείμενα του Αριστοτέλη και των άλλων φιλοσόφων).
Οπως υπάρχουν και οι χριστιανοί φονταμενταλιστές, οι οποίοι παλιότερα είχαν ανατινάξει το ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα στην Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο 167 ατόμων. Επομένως, οι δυτικές κοινωνίες είναι απαραίτητο - και επιβάλλεται - να υπερασπιστούν τις αξίες τους με άλλα μέσα (όπως με το έγκαιρο κλείσιμο λ.χ. των λατρευτικών χώρων οι οποίοι μεταβάλλονται σε εστίες στρατολόγησης ισλαμιστών τρομοκρατών).
Και όχι με έναν γενικευμένο και ανεξέλεγκτο θεολογικό πόλεμο Ισλάμ και Δύσης. Και στην ίδια κατεύθυνση είναι αναγκαίο να κινηθεί και η Ευρώπη (η οποία απέφυγε δυστυχώς μέχρι τώρα να επιβάλει κυρώσεις στον σουλτάνο Ερντογάν, όταν ο τελευταίος καταπατούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας).
Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης