Στο όνομα του Ισλάμ δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι ένας καθηγητής από έναν τζιχαντιστή. Αλλά το Ισλάμ δεν είναι αυτό: η θρησκεία που ακολουθούν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν κηρύσσει τη βία, τον φανατισμό και την εξόντωση των απίστων.

Στο όνομα της δημοκρατίας διαδήλωσαν χθες χιλιάδες άνθρωποι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, διακηρύσσοντας ότι δεν θα φοβηθούν, δεν θα αυτολογοκριθούν, δεν θα κάνουν καμιά παραχώρηση στην τρομοκρατία. Μετά το «Je Suis Charlie», τη μαζική έκφραση αλληλεγγύης προς το περιοδικό «Charlie Hebdo» που δέχθηκε το 2015 επίθεση των ισλαμιστών στα γραφεία του, το σύνθημα που δονεί σήμερα τη Γαλλία είναι το «Je Suis Prof» («Είμαι καθηγητής»). Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι γάλλοι καθηγητές τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να «διδάσκουν δύσκολα θέματα». Γιατί αυτό είναι η δημοκρατία: ενθάρρυνση του διαλόγου, της κριτικής σκέψης και της διαφωνίας.

Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Αυτή θέτουν στο στόχαστρό τους οι εξτρεμιστές και εκείνοι που αναζητούν ταυτότητα στη θρησκεία. Αλλοτε δρουν στο πλαίσιο οργανώσεων όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», άλλοτε ως «μοναχικοί λύκοι». Αλλά όποια μορφή κι αν έχει η δράση τους, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Είτε με την πειθώ είτε με την καταστολή, αλλά πάντα με οδηγό το κράτος δικαίου, η δημοκρατία είναι ικανή να νικήσει οποιονδήποτε εχθρό της.