Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πανδημική κρίση βαθαίνει το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν οι ασθενείς με ρευματοπάθειες στη χώρα μας. Μάλιστα, ο φόβος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες, όπου ο SARS-CoV-2 πρωταγωνιστεί (και) στη χώρα μας, όπως είναι η δυσκολία εύρεσης φαρμάκων αλλά και η αγωνία πιθανής μόλυνσης.
Εντούτοις οι ειδικοί επιμένουν ότι η απομόνωση δεν είναι η λύση, συμπληρώνοντας ότι η «χρυσή τομή» είναι η υιοθέτηση των αυστηρών μέτρων.
«Από την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι ρευματοπαθείς, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αφού έχουν ήδη αντιμετωπίσει εξαιρετικές αντιξοότητες (μη αναγνώριση από το υπουργείο ως ομάδα υψηλού κινδύνου, για παροχή άδειας ειδικού σκοπού, τεράστια δυσκολία εύρεσης φαρμάκων, κ.ά.), τώρα καλούνται να ανταπεξέλθουν στον φόβο της διασποράς του Covid-19. Δύο στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός έπληξε σημαντικά την ψυχολογία τους. Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν», τόνισε η κ. Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από την European League Against Rheumatism/EULAR, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα η ΕΛΕΑΝΑ, όσον αφορά στους ασθενείς.
Το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε για τους ασθενείς στην περίοδο του Cοvid-19 ο Δημήτρης Μπόγδανος, καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.
«Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό και τα μολυσμένα άτομα, ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε τη θεραπεία μας πάντοτε με τη συμβολή του γιατρού μας» επεσήμανε ο καθηγητής.
Εν τω μεταξύ εν μέσω πανδημίας αναδύεται η ανάγκη η έγχυση φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς να λαμβάνει χώρα σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, καθώς η διαδικασία είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τον ασθενή λόγω των μετακινήσεων.
«Τα Κέντρα Υγείας είναι εξοπλισμένα και έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία», σημείωσε η κ. Παππά.
Ομως και σύμφωνα με την ίδια, ανασταλτικό παράγοντα «διαδραματίζει η έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών φαρμάκων, γενικά και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των βιολογικών παραγόντων. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής της, τη συνεργασία της με καθηγητές πανεπιστημίων ειδικούς στην Κλινική Φαρμακολογία, καθώς και τις επιστημονικές εταιρείες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας».
Εμβολιαστικό κενό
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα θα πρέπει να θυμούνται πάντα το ετήσιο ραντεβού με τον γιατρό τους ώστε να υποβληθούν για παράδειγμα σε αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα και στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, καθώς είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί καταγράφουν ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό.
«Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα αίτια της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των ρευματοπαθών και να αντιμετωπιστούν συστηματικά και μεθοδευμένα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας», τόνισε η κ. Αρετή Λάγιου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων, Δημόσιας Υγείας & πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΛΕΑΝΑ, ξεκινά πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του από το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ειδικότερα, με την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας θα συλλεχθούν στοιχεία που θα επιτρέψουν να εκτιμηθούν οι ανάγκες των ρευματοπαθών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους, θα τεθούν τεκμηριωμένα προτεραιότητες και θα σχεδιαστούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας με στόχο τη διαχείριση των προβλημάτων και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ρευματοπαθών.