Την ανάγκη για ολικό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, με επίκεντρο τον καταναλωτή και την καινοτομία, καταγράφει έρευνα της ΕΥ. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2050 ο αγροδιατροφικός τομέας θα πρέπει να τρέφει 50% περισσότερους ανθρώπους και να έχει αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 70%, ενώ η καλλιεργήσιμη γη θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 10%. Επίσης οι πωλήσεις των «καθαρών τροφίμων» αναμένεται να φθάσουν τα 180 δισ. δολάρια ετησίως, μέχρι το 2050. Μάλιστα προκύπτει ότι είναι απαραίτητος ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η επανεφεύρεση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και η εκτεταμένη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας.