Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για την ανεργία στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της κεντρικής τράπεζας η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω της πανδημίας, αφού τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας αλλάζουν τα πραγματικά στοιχεία για την απασχόληση. Επίσης η τράπεζα αναφέρει ότι υπάρχει μία αύξηση στη ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών.

Βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Μικρή βελτίωση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο σχετικός δείκτης έφτασε στις 93,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, κινούμενος ανοδικά από τις 92,6 μονάδες του Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) με έδρα το Μόναχο. Την ίδια ώρα, η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα οικονομική θεώρηση της οικονομίας βρέθηκε στις 89,2 μονάδες, βελτιωμένη από τις 87,9 του περασμένου μήνα. Οι προσδοκίες για βελτίωση της οικονομίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και έφτασαν στις 97,7 μονάδες.

Βαρύ πρόστιμο σε τράπεζα

της Αυστραλίας για ξέπλυμα

Η τράπεζα Westpac της Αυστραλίας θα καταβάλει πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 790 εκατ. ευρώ) για παραβάσεις της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, ανακοίνωσαν η τράπεζα και οι ελεγκτικές αρχές. «Οφείλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για τα λάθη της τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Westpac Πίτερ Κινγκ ανακοινώνοντας το πρόστιμο.

Περιμένουν αύξηση εξαγωγών πετρελαίου στο Ιράκ

Ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ για την αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA. Το Ιράκ βασίζεται στο πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση του 97% του κρατικού του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το INA, ο Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Al-Sabah ότι επίκειται συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ για αύξηση των εξαγωγών του Ιράκ.