Ηταν ο πρωθυπουργός που στην αρχή της πανδημίας έσφιγγε χέρια χωρίς να τηρεί καμία απόσταση ασφαλείας. Εγινε ο πρωθυπουργός που ασθένησε από τον Covid-19 και νοσηλεύτηκε. Χθες ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού καθώς, όπως είπε, η χώρα του έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής. Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες το μεσημέρι και απευθυνόμενος αργότερα στους βρετανούς πολίτες, ο Τζόνσον είπε πως πρέπει να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στους αυστηρότερους περιορισμούς για τους πολίτες και τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, οι οποίες ασφαλώς θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Ο βρετανός πρωθυπουργός άφησε ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Πρέπει να τονίσω ότι, αν όλες οι ενέργειές μας για μείωση του R κάτω του ενός αποτύχουν, διατηρούμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς», είπε, για να προσθέσει πως οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις και στους πολίτες μπορεί να ισχύσουν για έξι μήνες αν δεν επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στους τομείς του εμβολίου και της θεραπείας.  

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών, νέων μορφών μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά, αν δεν έχουμε χειροπιαστή πρόοδο, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως οι περιορισμοί που ανακοίνωσα θα παραμείνουν σε ισχύ ίσως για έξι μήνες», ανέφερε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πάντως δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα ενός lockdown – «Ξεκινά το δεύτερο shutdown» ήταν ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στην όπισθεν», εκείνος της «Ντέιλι Μέιλ». Μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι γραφείου καλούνται πλέον να δουλεύουν από το σπίτι τους εκτός εάν δεν γίνεται διαφορετικά, ενώ παμπ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν στις δέκα το βράδυ. Οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές στα καταστήματα και σε κάθε κλειστό χώρο, καθώς και για τους επιβάτες των ταξί. Στις συγκεντρώσεις ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τα έξι άτομα, ενώ στις γαμήλιες τελετές ο αριθμός των παρισταμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε άτομα – από τριάντα που ήταν έως τώρα. Παράλληλα, το πρόστιμο διπλασιάζεται στις 200 στερλίνες για όσους δεν φορούν μάσκα ή σπάνε τον κανόνα των έξι.   

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να ελέγξουμε την επανεμφάνιση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ακόμη ο Τζόνσον τη στιγμή που τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 ημερησίως στη χώρα του, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ βρίσκεται στα όριά του. Στη Βρετανία καταγράφεται ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.