Την πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play, στην οποία μέτοχος είναι και το Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, εξαγοράζει ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Iliad.

Η Play ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007 ως ο νεώτερος (τέταρτος) πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, πετυχαίνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει κυρίαρχος της αγοράς με μερίδιο 29% και περίπου 15 εκατομμύρια συνδρομητές.

 Οπως έγινε χθες γνωστό, η συνολική αποτίμηση της Play ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η Iliad αγοράζει το 40% των μετοχών της εταιρείας που κατέχουν ο όμιλος Οlympia και η ισλανδική Novator.

Με βάση την αποτίμηση αυτή, στον όμιλο Οlympia και τη Novator αντιστοιχούν συνολικά έσοδα περίπου 880 εκατ. ευρώ (από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα χρέη).

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Οlympia, κύκλοι της διοίκησής του ανέφεραν ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία του από την πώληση της Play, αναμένεται να επανεπενδυθούν. Ηδη, το Olympia Group βρίσκεται σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ, όσο και με τον μετασχηματισμό των Public – Media Markt.

Η χθεσινή συναλλαγή – τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών – διενεργήθηκε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, τιμή κατά 39% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Play την περασμένη Παρασκευή.

Η γαλλική εταιρεία Iliad του γάλλου δισεκατομμυριούχου, Χαβιέ Νιέλ, που έχει ως στόχο την επέκτασή της στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη στα χέρια της τις συμφωνίες με την ελληνική εταιρεία Olympia Development και την ισλανδική Novator Partners για την εξαγορά του συνόλου της συμμετοχής τους στην Play.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή, 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο συμβούλιο διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε σχετική ανακοίνωσή της.