Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τριψήφια βάση έχουν φέτος τμήματα των ΑΕΙ, σε μια ιστορική «ήττα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εισαγωγή στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και της έννοιας της αριστείας γενικότερα. Δεν έχει υπάρξει δε χειρότερη στιγμή τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο εξεταστικό μας σύστημα, το οποίο επί σειρά ετών φθίνει. Αποτελεί έτσι σήμερα μια αδιάβλητη μεν διαγωνιστική διαδικασία, αλλά πλήρη ανισοτήτων και αναξιοκρατίας. Είναι δε απορίας άξιο πώς τόσοι υπουργοί Παιδείας τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κατορθώσει να κάνουν μια αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής των ΑΕΙ που να φέρει υγιή εξεταστικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, θρίαμβο του παραλόγου αποτελεί το γεγονός ότι σε εκείνους που διαγωνίστηκαν με το καινούργιο σύστημα (και μειωμένη εξεταστέα ύλη λόγω της πανδημίας) έχουμε πτώση βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων και σε εκείνους που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα έχουμε κυρίως άνοδο βάσεων και τεράστιες βαθμολογικές διαφορές. Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαιότητα τη συγκρότηση μια νέας ομάδας «σοφών» για να δουν συνολικά το εξεταστικό σύστημα της χώρας και να εισηγηθούν ριζικές αλλαγές.
Φέτος, κάτω από 1, δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «λευκή κόλλα», έλαβαν πρωτοετείς φοιτητές που εισάγονται στα πανεπιστήμια της χώρας. Τρία τμήματα δέχονται εισακτέους με μόρια κάτω των 1.000 και συγκεκριμένα τα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι με βάση τα 625 μόρια, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι με βάση 875 και Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο με βάση 900 μόρια.
Κατά τα άλλα, θα έχουμε μαθηματικούς που μπήκαν στο πανεπιστήμιο με... 3 (είναι απορίας άξιο ακόμη και το αν μπορούν να κάνουν έναν στοιχειώδη πολλαπλασιασμό) και βάση τα 3.125 μόρια στο Μαθηματικό Τμήμα της Σάμου και φυσικούς με βάση 5.800 μόρια (δηλαδή λίγο πάνω από 5 κάτω από τη βαθμολογική βάση του 10) στο Φυσικό Τμήμα της Καβάλας. Στο Ιστορικό Τμήμα της Κέρκυρας η βάση φέτος ήταν 7.475 μόρια (-1.972 μόρια σε σχέση με πέρυσι).
Πρόκειται βέβαια για μια ιστορική πτώση των καθηγητικών σχολών της χώρας.
Μετεγγραφές. Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω τα επηρέασε και η αλλαγή στον θεσμό των μετεγγραφών, καθώς οι υποψήφιοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν πλέον εύκολα να μπαίνουν με χαμηλά μόρια στην περιφέρεια και να μετεγγράφονται «από το παράθυρο» στα αστικά κέντρα, κάτι που επηρέασε και τις επιλογές τους κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Κατά τα άλλα:
- Γύρω στα 25.000 άτομα θα μπουν στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση (σε 184 τμήματα), ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο δεν υπήρξε καν διαγωνισμός καθώς εισάγονται... όλοι.
- Συνολικά 134 τμήματα είχαν άνοδο βάσεων φέτος και 325 πτώση.
- Ιστορική είναι και η πτώση των Ιατρικών Σχολών με 723 μόρια πτώση σε σχέση με πέρυσι και χαμηλότερη βάση στη χώρα τη Σχολή της Αλεξανδρούπολης και 17.400 μόρια εισαγωγής. Στην Αθήνα η βάση ήταν φέτος 18.250 (πτώση από πέρυσι 474 μορίων). Η Ιατρική των αξιωματικών (ΣΣΑΣ) έπεσε φέτος 1.024 μόρια...
- Μικρή άνοδο είχαν τελικά οι Νομικές Σχολές (+37 μόρια στην Αθήνα) και οι Ψυχολογίας άνοδο έως και 200 μόρια. Πτώση βάσεων υπήρξε στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
- Τα Πολυτεχνεία είχαν πτώση στην πλειονότητά τους. Στο Εθνικό Μετσόβιο καταγράφθηκε πτώση βάσεων από 22 έως 536 μόρια, με εξαίρεση τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (+115) και Πολιτικών Μηχανικών (+15).
- Τα Οικονομικά Τμήματα παρουσίασαν αυξομειώσεις, ενώ υπήρξαν και τμήματα με άνοδο της τάξεως των 500 μορίων.
- Στα παράδοξα των «διπλών Πανελλαδικών» φέτος είναι οι διαφορές μεταξύ παλαιού και νέου συστήματος. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Πειραιά στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα είχε πτώση της τάξεως των 12.105 μορίων (η βάση του ήταν 14.900 με το καινούργιο σύστημα και 2.081 με το παλαιό...).