Πέντε μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την κρίση του κορωνοϊού σε πανδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αγγίζει τα 20 εκατομμύρια, με τους θανάτους να υπολογίζονται σε 730.000. Τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, φτάνουν πλέον καθημερινά τα 250.000. Σε μέγα θέμα εξελίσσεται και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών στις ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ολα αυτά ενώ η Αυστραλία κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους σε μία ημέρα – 19 στον αριθμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ στην υπόλοιπη Πολιτεία της Βικτόριας έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα. Η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες που, ενώ αρχικά είχε φανεί ότι είχε υπό έλεγχο την κατάσταση, τώρα χρειάζεται να αντιμετωπίσει νέα έξαρση.

Διεθνώς τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες και έχουν 200πλασιαστεί από τα μέσα Μαρτίου. Στις ΗΠΑ, οι οποίες την Κυριακή πέρασαν τα 5 εκατομμύρια κρούσματα, αντιστοιχεί το ¼ των κρουσμάτων διεθνώς, καθώς και ένας στους 5 θανάτους που σημειώνονται. Είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε απώλειες ανθρώπων. Ενας στους 65 Αμερικανούς είναι θετικός στον κορωνοϊό, ενώ ένας στους 2.000 έχει πεθάνει από COVID-19 από την αρχή της πανδημίας.

Οι επιστήμονες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής που δείχνουν ότι 97.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου – δηλαδή το ¼ των συνολικών κρουσμάτων σε νέους και παιδιά στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο έως σήμερα. Τα στοιχεία ελήφθησαν από 49 Πολιτείες και με τον όρο «παιδιά» περιγράφονται όλες οι ηλικίες έως 18 ετών. Ο αριθμός αυτός παραμένει βέβαια ένα μικρό ποσοστό 8,8% των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί όμως υπενθύμιση για άλλη μια πρόσφατη λανθασμένη δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι τα παιδιά έχουν «σχεδόν ανοσία» στον COVID-19. Μια δήλωση που οδήγησε το Twitter να κλείσει προσωρινά τον λογαριασμό του αμερικανού προέδρου και το Facebook να κατεβάσει μια από τις αναρτήσεις του.

Κίνδυνοι. Η αύξηση αυτή στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών και των νέων παρατηρείται ενώ κάποια σχολεία έχουν ανοίξει για τη νέα σχολική χρονιά. Επί μήνες καθηγητές, γονείς και πολιτικοί συζητούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη νέα σχολική χρονιά για τα παιδιά και προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να συνεχιστεί η εκπαίδευση μέσα στις νέες συνθήκες της πανδημίας. Σε πολλές περιοχές τα σχολεία επέλεξαν να λειτουργήσουν εντελώς μέσω Διαδικτύου, τουλάχιστον μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα. Κάποια άλλα σχολεία επιλέγουν ένα νέο σύστημα όπου τα παιδιά πηγαίνουν εναλλάξ λιγότερες ημέρες στις τάξεις τους, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός. Ομως κρούσματα έχουν εμφανιστεί ακόμα και σε σχολεία όπου πηγαίνουν λίγοι μαθητές. Το άνοιγμα των σχολείων έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ μεγάλες διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Το 70% των νέων κρουσμάτων σε παιδιά καταγράφηκαν σε νότιες και δυτικές Πολιτείες. Οι θάνατοι παιδιών από COVID-19 παραμένουν πολύ σπάνιοι – μόνο του 1% του συνόλου.

Το θέμα των σχολείων απασχολεί και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες, καθώς τα σχολεία άνοιξαν χθες σε πολλές περιοχές. Μαθητές στα κρατίδια του Βερολίνου, του Βρανδεμβούργου και του Σλέσβιχ-Χολστάιν επέστρεψαν στις τάξεις τους χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν ανοίξει κάποια σχολεία και σε άλλες περιοχές. Σε τέσσερα κρατίδια είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες μαθητές και καθηγητές σε διαδρόμους, σκάλες, καντίνες και δωμάτια κοινής χρήσης, όχι όμως και μέσα στις τάξεις.

Οι ενώσεις καθηγητών επέκριναν τους κανόνες αυτούς: «Το να ξεκινούν τα σχολεία με πλήρεις τάξεις δεν είναι παρά ένα επικίνδυνο πείραμα» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους. Οι καθηγητές πάντως επαίνεσαν τα μέτρα που έλαβε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Στα γυμνάσια, που ξεκινούν μαθήματα αύριο, είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες όλοι οι μαθητές σε όλα τα μέρη ακόμα και μέσα στις τάξεις.