Πριν από δύο χρόνια έστειλαν ένα απόσπασμα 50 ανδρών για να τον δολοφονήσουν και να συλλάβουν τα παιδιά του ως ομήρους. Και σήμερα δέχθηκε νέες απειλές για τη ζωή του, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η προσωπική του φρουρά. Ο λόγος για τον Σαάντ αλ Γιάμπρι, πρώην αρχηγό των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, που ζει εξόριστος στον Καναδά. Οπως κατήγγειλε στην αμερικανική δικαιοσύνη, ο άνθρωπος που διέταξε τη δολοφονία του είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που φοβάται ότι ο Αλ Γιάμπρι γνωρίζει μυστικά για την άνοδό του στην εξουσία και μπορεί να πλήξει τη σχέση του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Η υπόθεση αυτή θυμίζει χωρίς αμφιβολία τη δολοφονία και τεμαχισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το 2018. Η CIA θεωρεί ότι και για το έγκλημα εκείνο ευθύνεται ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε σχέση.

Ο Αλ Γιάμπρι υπήρξε για καιρό υψηλό στέλεχος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών, όταν υπουργός ήταν ο τότε πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ. Η θέση αυτή επέτρεψε στον Αλ Γιάμπρι να αναπτύξει στενές σχέσεις με πράκτορες των αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών. Απεπέμφθη όμως το 2015, λίγο πριν ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ απομακρύνει τον Μπιν Ναγέφ από την πρώτη θέση της διαδοχής και τοποθετήσει στη θέση του τον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Φοβούμενος για τη ζωή του, ο Αλ Γιάμπρι εξορίστηκε στον Καναδά, αφήνοντας στη Σαουδική Αραβία δύο από τα παιδιά του.

Από τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Αλ Γιάμπρι, ο Μπιν Σαλμάν προσπαθεί να τον φέρει πίσω στη χώρα. Πρώτα του πρόσφερε μια νέα δουλειά. Υστερα ζήτησε την έκδοσή του για διαφθορά. Κι όταν δεν κατάφερε τίποτα από αυτά, αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.

Τα μέλη της ομάδας, γνωστής ως «Μοίρα του Τίγρη», προκάλεσαν τις υποψίες των τελωνειακών στο αεροδρόμιο του Οντάριο επειδή μετέφεραν σε δύο σάκους εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για τον τεμαχισμό ενός πτώματος. Αποφασίστηκε τότε η έκδοσή τους στη Σαουδική Αραβία, εκτός από έναν, που του επετράπη η είσοδος με διπλωματικό διαβατήριο.

Μετά την αποτυχία εκείνης της απόπειρας, υποστηρίζει ο Αλ Γιάμπρι, ο πρίγκιπας εξέδωσε θρησκευτικό φετφά εναντίον του. Την ίδια στιγμή, οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν δύο παιδιά του, ηλικίας 22 και 20 ετών, των οποίων αγνοείται η τύχη.

Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe and Mail, οι καναδικές υπηρεσίες έλαβαν γνώση πρόσφατα για μια νέα απόπειρα εναντίον του Αλ Γιάμπρι, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας του. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, η εκπρόσωπος του υπουργού δημόσιας ασφάλειας δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη διατύπωση απειλών από ξένους παράγοντες εναντίον της εθνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Καναδών και όσων ζουν στον Καναδά».

Οι σχέσεις με ΗΠΑ. Οι εκρηκτικές καταγγελίες του Αλ Γιάμπρι, που σύμφωνα με τη CIA έχει σώσει αμερικανούς πολίτες από τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορεί να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ριάντ, οι οποίες κλονίστηκαν όταν δολοφονήθηκε ο Κασόγκι. Βουλευτές τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν εξεγερθεί τότε εναντίον της ελίτ που κυβερνά έναν σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η στήριξη όμως του προέδρου Τραμπ, ο οποίος απέρριψε τα πορίσματα των ίδιων των μυστικών του υπηρεσιών για τον θάνατο του Κασόγκι, επέτρεψε στον Μπιν Σαλμάν να διατηρήσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια δίκη στην Ουάσιγκτον με σοβαρές κατηγορίες κατά του πρίγκιπα θα μπορούσε να επιφέρει νέο πλήγμα σε αυτές τις σχέσεις.