Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Παντός εδάφους και παντός καιρού αποδεικνύεται η οικονομική αυτοκρατορία του Ελον Μασκ. Η Tesla, η πρωτοποριακή εταιρεία κατασκευής πολυτελών, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ανακοίνωσε για το τρίμηνο της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού κέρδη 104 εκατ. δολαρίων. Πολύ υψηλότερα των αναμενομένων, που βάζουν τη μετοχή της καλιφορνέζικης εταιρείας σε τροχιά εισαγωγής στο δείκτη S&P 500 - τώρα διαπραγματεύεται στο Nasdaq.
Σιγά, θα πει κανείς. Εδώ ο Μασκ έχει θέσει ένα Tesla Roadster σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο, θα δυσκολευτεί να βάλει τη μετοχή της εταιρείας του στον δείκτη με τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες της Wall Street; Οταν μάλιστα και ο ίδιος έχει αποδείξει εμπράκτως ότι δεν δίνει δεκάρα γι' αυτό; Διότι ποιος επιχειρηματίας τουιτάρει στα καλά καθούμενα (την 1η Μαΐου συγκεκριμένα) ότι η μετοχή της εταιρείας του είναι υπερτιμημένη;
Σορτσάκια στους «σορτάκηδες»
Και ποιος, λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν οι παίκτες της Wall Street «αποκομίζουν κέρδη» και ρίχνουν τη μετοχή, ράβει σορτσάκια με χρυσά σιρίτια που γράφουν S3XY για να στείλει στους… σορτάκηδες (συστημένα σε επιλεγμένους διαχειριστές κεφαλαίων). Και μετά ανακοινώνει ότι διαθέτει ακόμα πολλά σορτσάκια, τα οποία διαθέτει στην αγορά προς 69,420 δολάρια έκαστο;
Είναι περίεργος και αμφιλεγόμενος ο ηλικίας 49 ετών επιχειρηματίας. Αναρωτιέται κανείς γιατί να τιμολογήσει τα σορτσάκια στο περίεργο ποσό αυτό; Μα γιατί τα προορίζει για τους «λύκους» της Wall Street, έτσι όπως τους αποτύπωσε ο μεγάλος Μάρτιν Σκορσέζε λίγο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τα 69 δολάρια παραπέμπουν στη διάσημη στάση του Κάμα Σούτρα, ενώ τα 420 χιλιοστά του δολαρίου (που είναι βέβαια 42 σεντ, δηλαδή εκατοστά) παραπέμπουν στον κωδικό της μαριχουάνας (στις 20 Απριλίου κάθε χρονιάς στις ΗΠΑ διοργανώνονται εκδηλώσεις ομαδικής χρήσης του παραισθησιογόνου).
Εν πάση περιπτώσει, αν κάτι λείπει από τον ιδιαίτερο και απρόβλεπτο αυτόν άνθρωπο είναι η σοβαροφάνεια. Και αν κάτι του περισσεύει είναι η (αυτο)σαρκαστική διάθεση, ίσως και η αμετροέπεια. «Ουδέποτε υπήρξα τόσο ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για το μέλλον της Tesla στην ιστορία της εταιρείας» δήλωσε χθες. Και με το δίκιο του. Ενώ έκλεισε λόγω κορωνοϊού την κεντρική μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια από την αρχή του τριμήνου έως τα μέσα Μαΐου, μέσα σε ενάμιση μήνα (έως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή) κατάφερε να βγάλει από τις γραμμές παραγωγής 82.272 αυτοκίνητα και να εξυπηρετήσει 90.650 παραγγελίες. Παρέδωσε δηλαδή μόλις 5% λιγότερα αυτοκίνητα από όσα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Οσο για τον τζίρο της εταιρείας, κι αυτός υποχώρησε μόλις κατά 5%, στα 6 δισ. δολάρια.
Για να αντιληφθεί κανείς το επίτευγμα της Tesla, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι το ίδιο δραματικό τρίμηνο οι ανταγωνιστές της εταιρείας, όπως η General Motors για παράδειγμα, εμφάνισαν κάθετες πτώσεις των πωλήσεών τους, που ξεπέρασαν το 30%. Η εταιρεία του Μασκ ανακοίνωσε ότι ελπίζει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να κατασκευάσει 500.000 αυτοκίνητα τη χρονιά αυτή.
Κατόπιν όλων αυτών έχει καμιά σημασία για τον Μασκ το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας η προσωπική του περιουσία, βάσει των καθημερινών μετρήσεων που κάνει πλέον το «Forbes», έφτασε τα 74 δισ. δολάρια και έγινε για λίγο ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ξεπερνώντας τον θρύλο των επενδύσεων (καμία σχέση με «λύκο») Γουόρεν Μπάφετ και τον ινδό μεγιστάνα των πετροχημικών Μουκές Αμπανί; Εχει καμιά σημασία ότι χθες η περιουσία του είχε «περιοριστεί» στα 72,4 δισ. δολάρια και είχε ξαναπέσει στην 7η θέση στη λίστα των κροίσων; Ουδεμία. Αυτά είναι για τους λιγούρηδες που διαβάζουν το «Forbes».