Ενεργό ανάμειξη στη Λιβύη με στόχο να εκμεταλλευτεί και τα πετρέλαια της βορειοαφρικανικής χώρας έχει η Τουρκία εδώ και χρόνια και όχι μόνο εσχάτως με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Αυτό αποκαλύπτεται από έκθεση της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Τουρκία προ 15ετίας, από την εποχή Καντάφι δηλαδή και προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος, αγόρασε πετρελαιοπηγή στη Λιβύη. Η Τουρκία κέρδισε την πετρελαιοπηγή έπειτα από διαγωνισμό στην οποία συμμετείχε η θυγατρική της TPAO, η εταιρεία ΤPOC. Ακολούθησαν έρευνες και τελικά ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου. Ανακαλύφθηκαν όμως και άλλα κοιτάσματα σε άλλες δύο πηγές. Αυτό εξηγεί εξάλλου γιατί πολλές τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη Λιβύη. Οι περισσότερες από τις πετρελαιοπηγές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ.

Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό γιατί ο Ερντογάν και η Αγκυρα υποστηρίζουν με τόση θέρμη τον Σάρατζ και έχουν τέτοια ανάμειξη και στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη.