«Καταλαβαίνετε τώρα! Ή είναι ακόμα θολό για εσάς;». Οι οκτώ λέξεις του ΛεΜπρον Τζέιμς για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεσότα. Το μήνυμα του «Βασιλιά» που ταξίδεψε σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω των social media και υπενθύμισε την άλλη εικόνα της Αμερικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο King παρεμβαίνει δημόσια και εκφράζεται για υποθέσεις πολύ μεγαλύτερες από το μπάσκετ. Προφανώς δεν είναι και η τελευταία. Ισως όμως είναι η πιο «ενδιαφέρουσα» σε ό,τι αφορά το timing διότι πολλοί είδαν πίσω από το μήνυμα αυτό μια αληθινή απάντηση στην Τζόρνταν-μανία. Στην… τέταρτη παρουσία του Air στα παρκέ μέσα από το «The last dance» του ESPN.  

Η απάντηση σε ένα «παρκέ» όπου ο Air συνειδητά δεν αγωνίστηκε ποτέ. Πώς το είχε πει το ’90 για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Χάρβεϊ Γκραντ: «Και οι Ρεπουμπλικανοί φοράνε NIKE».

Για τον ΛεΜπρον ήταν πάντα έτσι. Από το 2003 όταν βρέθηκε στο Νο 1 του draft. Μια μόνιμη σύγκριση με το… παρελθόν. Μια μόνιμη σύγκριση με τον Μάικλ Τζόρνταν για τον τίτλο του GOAT. Σύγκριση που αναπόφευκτα βγάζει πάντα το παρόν ηττημένο από το παρελθόν.  

Ο Μάικλ Τζόρνταν αποδείχθηκε ανίκητος στο πέρασμα των χρόνων. Στη συνείδηση όλων ήταν ο καλύτερος σκόρερ, ο μεγαλύτερος ηγέτης, ο αληθινός πρωταθλητής. Εκείνος που άλλαξε την ιστορία του ΝΒΑ το οποίο βρέθηκε στην εποχή του να μεταδίδεται σε περισσότερες από 200 χώρες τηλεοπτικά.

Το «Last dance» ήρθε να υπενθυμίσει όλα αυτά στους παλιότερους και να τα μάθει στους νεότερους.  Θύμισε όμως επίσης πως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται πραγματικά για εκείνα που απασχολούν εκείνους που τον είχαν αφίσα στο δωμάτιό του. Οτι ποτέ δεν ασχολήθηκε με την… άλλη Αμερική που δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει.

Και σε αυτό το επίπεδο η «ήττα» του από το «σήμερα» των σπορ είναι δεδομένη.  

*GOAT: Greatest Of All Time