Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων διέρχεται μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Κι αυτό δεν οφείλεται στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των μελών του ΔΣ σε θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία των Ενώσεων από κάθε κυβερνητική παρέμβαση, ζητήματα άλλωστε που επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με το ηθικό ανάστημα και τις συνολικότερες αντιλήψεις των ανθρώπων. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η δημοκρατική λειτουργία της Ενωσης μετά την πρωτοφανή απόπειρα πραξικοπήματος από μέλη του ΔΣ.

Με το πρόσχημα της πανδημίας τα 9 μέλη αρνούνται αυτή τη στιγμή τη διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, όπως είχαν καταστατική υποχρέωση να πράξουν. Ως προεδρείο συγκαλέσαμε τέσσερα διαδοχικά συμβούλια για να προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Η μία πρόφαση διαδέχεται την άλλη. Προνοήσαμε και λάβαμε έγκριση του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή της διαδικασίας χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία των εκλογέων. Είναι πραγματικά οξύμωρο να διεξάγονται αυτή τη στιγμή αρχαιρεσίες σε δεκάδες άλλα σωματεία, να πραγματοποιούνται ολομέλειες των δικαστηρίων, να επαναλειτουργούν τα σχολεία, η εστίαση, τα εμπορικά κέντρα, να επανέρχεται σε μια φυσιολογική κατάσταση η κοινωνική ζωή του τόπου και να μην μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ενωσή μας με την επίκληση του κορωνοϊού.

Λόγω αυτής της βαθιά αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς των συγκεκριμένων μελών του Συμβουλίου αποφασίσαμε να διενεργήσουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία και να τοποθετηθούν τα ίδια τα μέλη μας στο ερώτημα εάν επιθυμούν άμεση προκήρυξη αρχαιρεσιών. Σκοπός των 9 μελών του ΔΣ είναι να ανατραπεί το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο της Ενωσης και να αντικατασταθεί από μια προσωρινή διοίκηση που θα οριστεί από τα δικαστήρια. Με εξαίρεση την περίοδο 1962-1963 και τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ενωσης που ανατρέπεται η νόμιμη διοίκηση, περιφρονούνται βασικές δημοκρατικές αρχές και καταστρατηγείται τόσο βάναυσα το καταστατικό.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές και θα το αποδείξουν με την ψήφο τους. Είναι θλιβερό συμπέρασμα πάντως και μεγάλη απογοήτευση για τον ελληνικό λαό να διαπιστώνει ότι ορισμένοι δικαστές και εισαγγελείς που απονέμουν δίκαιο για τους άλλους δεν μπορούν να εφαρμόσουν το δίκαιο πρώτα για τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση από το δικαστικό σώμα αναδείχθηκε ο Σαρτζετάκης, από το δικαστικό σώμα ξεπήδησε και ο Κόλλιας!

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης είναι εφέτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων