Για να μάθεις να διοικείς, πρέπει να έχεις μάθει να διοικείσαι. Μια επαγγελματική ομάδα λειτουργεί με όρους της αγοράς, εντούτοις η διοίκησή της έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ισχύει σε μια κοινή επιχείρηση.

Η περιουσία μιας ομάδας είναι κατά κύριο λόγο το έμψυχο υλικό της. Η διαφορά με τις άλλες επιχειρήσεις έγκειται στο γεγονός ότι στην ομάδα έχουν λόγο, εκτός από τη διοίκηση, και οι προπονητές.

Είναι αυτοί που εισηγούνται ποιοι ποδοσφαιριστές θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα δοθούν δανεικοί.

Σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπου όλα λειτουργούν τέλεια, η διοίκηση της ομάδας θα έπρεπε να εμπιστεύεται τον προπονητή με κλειστά τα μάτια. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ολοι οι προπονητές ανεξαιρέτως έχουν υποπέσει σε τεράστια λάθη. Ο Μουρίνιο έδιωξε τον Σαλάχ, τον Ντε Μπρόινε. Ο Γκουαρντιόλα δεν μπόρεσε να διακρίνει το ταλέντο του Σάντσο, ο Βενγκέρ έχει ένα βιβλίο γεμάτο με ονόματα σπουδαίων άσων (Κριστιάνο Ρονάλντο, Ιμπραΐμοβιτς, Μέσι) τους οποίους ουσιαστικά απέρριψε. Οι ηγεσίες των συλλόγων κάθε φορά υπάκουαν σιωπηλά.  

Στην Μπάγερν εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μοντέλο. Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στις ανώτερες θέσεις της ομάδας και έχουν σχέση με αποφάσεις αγοράς και πώλησης ποδοσφαιριστών είναι παλιοί άσοι που διέπρεψαν στα γήπεδα και έδρεψαν δάφνες στο Μόναχο.

Πρώην παίκτες που γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα αποδυτήρια και παίρνουν τις σωστές αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές.

Ο Τόμας Μίλερ είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα που δικαιώνουν το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης.

Σπουδαίος παίκτης που αναδείχτηκε από τις ακαδημίες της ομάδας με τη βοήθεια του Λουίς φαν Γκάαλ, ο Μίλερ υπερασπίζεται την Μπάγερν σαν να είναι το σπίτι του.

Τα τρία τελευταία χρόνια βρέθηκε σε δυσχερή θέση από δύο προπονητές, τον Κάρλο Αντσελότι και τον Νίκο Κόβατς. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ρουμενίγκε, ο Χένες, ο Σαλιχάμιτζιτς στήριξαν τον ποδοσφαιριστή και εκπαραθύρωσαν τους προπονητές. Τα φετινά νούμερα του Μίλερ στην Μπουντεσλίγκα αποδεικνύουν πόσο επιτυχημένο είναι το διοικητικό μοντέλο της Μπάγερν.