Μια «τραγωδία» θα εξελισσόταν στην Ελλάδα εάν η χώρα μας ακολουθούσε το παράδειγμα της Ισπανίας, καθώς θα θρηνούσαμε ήδη  τουλάχιστον 2.265 νεκρούς. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν – όπως όλα δείχνουν – έγκαιρα.

Ειδικότερα, στην κοινότητα εντοπίστηκαν χθες μόλις 27 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων διαμορφώθηκε (μετά τον θάνατο ακόμη τριών συμπολιτών μας το τελευταίο 24ωρο) στους 53.

Αναλυτικότερα, από την αρχή της επιδημίας έως και χθες είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 18.844 εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό ενώ μέσω από αυτήν τη διαδικασία έχουν εντοπιστεί συνολικά 1.544 κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων στη δομή της Ριτσώνας και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Επίσης, και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Και πρόσθεσε  ότι εννέα άνθρωποι βγήκαν από την Εντατική, κερδίζοντας τη μάχη για τη ζωή τους.

Είναι σημαντικό εντούτοις να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για σοβαρά κρούσματα από κορωνοϊό έχουν αυξηθεί στις 247 με στόχο τις επόμενες εβδομάδες να έχουν αναπτυχθεί συνολικά 400 κλίνες στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι από τον προϋπολογισμό της Βουλής θα διατεθούν 8 εκατομμύρια για την ίδρυση 50 κλινών εντατικής θεραπείας στο «Σωτηρία».

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στη Μύκονο μετά τη θετική διάγνωση της 69χρονης γυναίκας, η οποία αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο «νησί των ανέμων». Υπό τις εξελίξεις αυτές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών, δημόσιων και ιδιωτικών έργων και όλων των εργοταξίων για 14 ημέρες. Επιπρόσθετα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμένουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.