Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα νέο πακέτο ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση διευρύνοντας τη βάση των δικαιούχων. Η κίνηση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία πως οι οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία. Ανησυχία που θα γίνει βεβαιότητα εάν τα «γεράκια» της ΕΕ επιβάλουν τις δικές τους απόψεις στη διαχείριση της κρίσης.

Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα κληθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Είναι σαφές, από τη μία πλευρά, πως η ανακούφιση των πολιτών που δοκιμάζονται αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση. Ο μονόδρομος αυτός όμως θα γίνει στενωπός εάν δεν υπάρξει έξωθεν βοήθεια και αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Μια χώρα η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από την οικονομική κρίση έχει πολύ λιγότερα περιθώρια επεκτατικής πολιτικής από άλλες και πολύ περισσότερες υποχρεώσεις αναφορικά με τους οικονομικούς της δείκτες.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η ώρα των δεικτών. Είναι η ώρα των ανθρώπων. Η προστασία της κοινότητας αποτελεί θεμελιώδη αξία των σύγχρονων δημοκρατιών. Και η προστασία αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την υγεία των μελών της. Η προστασία νοείται απέναντι σε κάθε κίνδυνο που απειλεί το βιοτικό επίπεδο με ιλιγγιώδη πτώση. Είναι προστασία απέναντι στην ανέχεια και την ανεργία. Καθώς και προστασία απέναντι σε λογικές που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κοινωνίας ως οικονομικές μονάδες και μόνο.