Από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, στα δύο Υπουργικά Συμβούλια υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου δεν μεσολάβησαν απλώς 25 συνηθισμένες μέρες διακυβέρνησης. Τις πρώτες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πρώτα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το πρώτο μέτρο πρόληψης της 27ης Φεβρουαρίου (ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων) διαδέχθηκαν εκατοντάδες νέα κρούσματα, οι πρώτοι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία, αυστηρή ρητορική (με πιο χαρακτηριστικό το πρωθυπουργικό «είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό») καθώς και διαδοχικές σκληρές αποφάσεις με στόχο να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου στη χώρα. Με στόχο «να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο», με τα πιο πρόσφατα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι τα δύσκολα έπονται μέσα στον Απρίλιο κατά την κοινή παραδοχή κυβέρνησης και επιστημονικής κοινότητας. Είναι σαφές ότι η πανδημία ανατρέπει συνολικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στην οικονομία, διατηρώντας το Μαξίμου σε καθεστώς διακυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα.

Ετοιμα νομοθετήματα μαζί με τους γνωστούς υπουργικούς μπλε φακέλους μπαίνουν προσωρινά στο συρτάρι και ο αρχικός ετήσιος προγραμματισμός μαζί με την αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών από τον Πρωθυπουργό τίθενται σε παύση διαρκείας. Το κυνήγι επενδυτών και οι σχετικές προσδοκίες μέσα από πρωθυπουργικές συναντήσεις με ηγέτες εκτός συνόρων και επιχειρηματίες έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, οι μέχρι πρότινος προβλέψεις περί ανάπτυξης δίνουν τη θέση τους στις δυσοίωνες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και οι αρχικές κυβερνητικές στοχεύσεις αντικαθίστανται από απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για έκτακτα μέτρα με ημερομηνία λήξης.

Αχαρτογράφητα νερά

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ο οδικός χάρτης του Μαξίμου επανασχεδιάζεται συνολικά με κεντρικό στόχο να «σωθεί» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενόσω η κυβερνητική μηχανή εξακολουθεί να δουλεύει εβδομάδα με την εβδομάδα με παρεμβάσεις ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών και την εξέλιξη της νόσου διεθνώς. Σε αχαρτογράφητα νερά λόγω πανδημίας, η στήριξη της οικονομίας και της δημόσιας υγείας (εν ολίγοις το πρωθυπουργικό «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται») καθώς και η θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου. Ομως όχι μόνο για όσο διαρκέσει η πανδημία, αλλά και για την επόμενη μέρα του γενικού συναγερμού. Και αυτό γιατί πέραν της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης, ο στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να υπάρχει κατάλληλη ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση επιβεβαίωσης άλλης μιας ανησυχίας: το ενδεχόμενο να σκάσει δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού εντός του έτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις πρώτες αντιδράσεις του Μητσοτάκη ήταν η εσπευσμένη αλλαγή στο κυβερνητικό οργανόγραμμα με ορκωμοσία εν μέσω κρίσης νέου υφυπουργού – αναφερόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό – για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Ιανουαρίου. Στο ίδιο πλαίσιο ανασχεδιασμού προβλέπεται επίσης η επίσπευση των πιο «μεγάλων» νομοσχεδίων, μόλις αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Σχετικές συζητήσεις γίνονται ήδη και, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «κυρίαρχη σκέψη είναι ότι κάποιες πρωτοβουλίες θα μπουν σε περαιτέρω αναμονή, άλλες όμως θα έρθουν μπροστά…». Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται δεδομένο ένα νομοθετικό σπριντ στα πεδία της Υγείας, της Παιδείας αλλά και της Δικαιοσύνης. Στον αντίποδα θα μπουν στο «ψυγείο» μέχρι νεωτέρας (προφανώς ως άκαιρες τόσο σημειολογικά όσο και χρονικά) ακόμα και έτοιμες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το νομοθέτημα για τις ρυθμίσεις των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης ή και οι ρυθμίσεις του αρμόδιου υπουργείου για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να «νεκρώσει» το κυβερνητικό έργο λόγω της κρίσιμης ατζέντας κορωνοϊού, αντιθέτως αναμένονται κομβικές παρεμβάσεις στις επόμενες εβδομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επιδιωκόμενος από την κυβέρνηση εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (νέες ρυθμίσεις για προστατευόμενες περιοχές, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), που αναμένεται στο κοινοβούλιο εντός της νέας εβδομάδας. Αντίστοιχα, κινητικότητα προδιαγράφεται για το προσεχές διάστημα όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού αφού ήδη επικρατεί προβληματισμός για την πιθανότητα κρουσμάτων κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.

 Οσο για τη ρευστότητα στην οικονομία, τις ανησυχίες αποτυπώνει η φράση κυβερνητικών στελεχών «ας μη νομίζει κανείς ότι πέφτουν χρήματα από το δέντρο», η οποία δείχνει στον δρόμο των μικρών σταδιακών βημάτων – με το βλέμμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνολικά στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής τουλάχιστον για άλλες δέκα ημέρες, ώστε να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και μέσα από την «καμπύλη» μετάδοσης του ιού ο βαθμός αποτελεσματικότητας των μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Ταυτόχρονα βέβαια διαμηνύεται η πλήρης ετοιμότητα τόσο για την παράταση ισχύος των απαγορεύσεων αλλά και για τη λήψη περαιτέρω περιορισμών, όπως είναι η διεύρυνση του lockdown στην οικονομία, νέες απαγορεύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, «μπλόκο» στις αεροπορικές συνδέσεις ιδίως με Γαλλία και Γερμανία κ.ά.

Κεφάλαιο εμπιστοσύνης

Προσωπικά για τον Πρωθυπουργό ο κορωνοϊός, παράλληλα με τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Προσφυγικό, δοκιμάζει τα αντανακλαστικά του, τις επιλογές προσώπων που κάνει, την αποτελεσματικότητα των εντολών που δίνει και συνολικά τη διαχείριση άλλης μιας κρίσης στην οποία έχει επιλέξει και ο ίδιος να βγαίνει μπροστά σε πρακτικό επίπεδο με διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου και με διαγγέλματα. Σήμερα κυρίαρχη εκτίμηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι εν μέσω αυτών των κρίσεων η κυβέρνηση καταφέρνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, εξού και ο Μητσοτάκης ζητάει από τα στελέχη του να επιμείνουν προσηλωμένα στη συλλογική προσπάθεια, προτάσσοντας τον ρεαλισμό και την αλήθεια. Στόχος είναι να διατηρηθεί και την επόμενη μέρα «αυτό το πολιτικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης», όπως ο ίδιος έχει πει στους υπουργούς του. Δύσκολα μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα στις εν εξελίξει κρίσεις, άρα μένει να φανεί εάν ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να επιβεβαιώσει το γνωστό μότο του Κένεντι «στα κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα, το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία».