Η πολιτεία φαίνεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ο οποίος εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας. Ο κρατικός μηχανισμός κινείται, οι υποδομές δείχνουν να είναι έτοιμες για τη διαχείριση της κατάστασης και το προσωπικό στις επάλξεις. Καμία προσπάθεια όμως δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Και η βασική προϋπόθεση της συμμόρφωσης είναι η ενημέρωση.

Επείγει στο πλαίσιο αυτό μια ενημερωτική εκστρατεία με την οποία θα καλυφθεί το όποιο κενό στις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολίτες. Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν πως η άγνοια μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία και η γνώση σωτήρια. Οφείλουν να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εάν εμφανίσουν συμπτώματα, πού πρέπει να πάνε, με ποιον να επικοινωνήσουν. Κι αυτή, πέρα από όποια ευθύνη έχει το κράτος, είναι η ατομική ευθύνη ενός εκάστου. Η ευθύνη των πολιτών να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους, τους συμπολίτες τους και τελικά τη δημόσια υγεία.

Η ιδεατή κοινωνία είναι μια κοινωνία υπεύθυνων πολιτών. Αυτή την υπευθυνότητα όμως δεν την επιβάλλει τώρα μια τέτοια θεώρηση, αλλά μια επείγουσα κατάσταση, η οποία σχετίζεται με ένα ύψιστο αγαθό, όπως είναι η υγεία. Με την υγεία του δεν παίζει κανείς. Αλλά για να μην παίξει με την υγεία του, θα πρέπει να μην παίξει και με την ενημέρωσή του.