Οι ηλεκτρονικές πύλες της νέας πάγιας ρύθμισης εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία σε έως 24 ή 48 δόσεις άνοιξαν χθες, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, και πλέον οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να τακτοποίησουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις. Περισσότερες από 1.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν την πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας, η οποία προσφέρεται στους οφειλέτες μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών Ν. 4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4646/2019».

Στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 και θέλουν να μεταπηδήσουν στις 24-48 δόσεις.

Οταν ο φορολογούμενος εισέλθει στην εφαρμογή, θα πρέπει ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές) ή των 48 δόσεων (έκτακτες οφειλές). Εφόσον επιλέξει τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση, δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση, θα εμφανιστούν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη επιλογή έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%. Ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον αριθμό των δόσεων και θα συνεχίσει στην επόμενη σελίδα όπου πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης. Tακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν ύστερα από έλεγχο) ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι:  

- Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

- Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

- Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνσή της με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.