Είναι διττή η αποστολή κάθε δικαιοδοτικού οργάνου της πολιτείας – είτε αυτό έχει μόνιμο χαρακτήρα είτε συστήνεται ad hoc. Αφενός είναι η διερεύνηση της αλήθειας και αφετέρου η διασφάλιση της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης. Ο ένας στόχος αποτελεί προϋπόθεση του άλλου. Στην αλήθεια οφείλει να φτάσει κανείς μόνο μέσω της νόμιμης οδού. Μόνο με τον τρόπο που προστατεύει το κύρος των οργάνων της πολιτείας.

Η ανοικτή επιστολή που απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και φιλοξενούν κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της αποστολής. Και γι’ αυτό πρέπει να τύχει της μέγιστης προσοχής από τους παραλήπτες της.

Πρέπει να τύχει της μέγιστης προσοχής όχι μόνο επειδή αυτό επιβάλλουν η επιστημονική επάρκεια και η πολιτική διαδρομή του συντάκτη της, αλλά και για έναν πολύ ουσιαστικό λόγο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός πως αυτό που διαφημίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς από συστάσεως ελληνικού κράτους εξελίχθηκε σε σκάνδαλο δημοκρατίας.

Η δημοκρατία οφείλει λοιπόν να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οφείλει να αμυνθεί απέναντι σε όσους επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τους θεσμούς της για άλλες επιδιώξεις από αυτές που επιτάσσει ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Η δημοκρατία πρέπει να βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια, στην οποία φαίνεται να την παρέσυραν λειτουργοί της με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλου τύπου καθεστώτα.